kanjon REKE Pek

Telefoni: 030/581029, 060/7500767     Viber & WhatsApp: 00381607500767

English Version

AVANTURA KROZ PRAŠUMU

Da li ste spremni za nesvakidašnje putovanje? Da li ste spremni za pravu avanturu?

Mirno More organizuje pouzdane vodiče za posetu kanjonu reke Pek. Na putu do ovog kanjona prolazimo pored negdašnje peščane pustinje Valja Fundata (Pustinjac).

Ova pustinja ima površinu od nekoliko kvardatinih kilometara i po svom izgledu i po strukturi (finoći) peska je najpribližnija egipatskim pustinjama i istočnoj Sahari. Reč je o veštačkoj pustinji nastaloj usled višedeceniske prerade rude u potrazi za zlatom i bakrom. Pesak ove pustinje je posledica flotiranja rude.

Sama pustinja se nalazi na terenu negdašnjeg Rudnika bakra Majdanpek (reč je o rudniku koji se sada nalazi u vlasništvu kineske kompanije "ZIJIN Bor Copper D.O.O."). Vlaški naziv pustinje - "Valja Fundata" nije lako prevesti ali najpribližnije značenje je "Dolina bez izlaza". Kada jednom vidite Pustinjac shvatićete zašto su starosedeoci ovoj pustinji dali tako slikovit naziv. Treba imati u vidu da je kineska kompanija početkom 2022. pokrenula proces ozelenjavanja Pustinjca tako što je najveći deo pustinje prekrila tankim slojem zemlje i nakon toga otpočela postupak sadnje trave. Pustinjac više nema onaj negdašnji bajkoviti izgled.  

Turistička tura: Pustinjac (Valja Fundata) i kanjon reke Pek

Napomena: ova turistička tura se organizuje tokom meseca jula i avgusta


Tura počinje u Todorovoj reci (izletište udaljeno oko 8 kilometara od Majdanpeka) i nastavlja se do negdašnje peščane pustinje "Valja Fundate" i potom do vodozahvata "Pustinjac", pa kanjonom reke Pek nazad do sela Debeli Lug. 

Kanjon reke Pek je specifičan po neverovatnoj i jedinstvenoj flori, specifičnoj klimi koja je po svojim karakteristikama najpribližnija - prašumi.

Iz tog razloga ova ruta nosi naziv: "Kroz pustinju i prašumu". 

Dužina čitave staze je oko 12 kilometara od toga, nešto više od 4 kilometra kroz kanjon reke Pek. 

Reč je o turi na kojoj se putnici moraju pripremiti za: hodanje kroz šumu, pešačenje po kamenju kroz vodu i jednim delom plivanje kroz reku Pek. Vreme trajanja pešačenja i prolaska kroz kanjon je oko 7 sati (zavisno od kondicije učesnika).

CENA VODIČA

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 10.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 4 osobe).

U slučaju da imate veću grupu avanturista (za grupe od 5 i više osoba) - pozovite agenciju radi dogovora o ceni ove avanture.  


VEOMA VAŽNO: Predlažemo Vam da ponesete maramu kojom bi, u slučaju da duva vetar, zaštitili nos i usta od sitnog, finog pustinjskog peska.

Preporučujemo da svu elektronsku opremu koju nosite sa sobom zaštitite od vlage i vode korišćenjem vodonepropusnih ranaca ili sličnih zaštitnih predmeta. Ukoliko imate neoprenska odela za rafting ili ronjenje, ponesite ih (ovo je prilika da ih upotrebite). Ova ruta se ne preporučuje neplivačima (obzirom da postoje mesta u kanjonu reke Pek kroz koja se, zbog dubine vode, mora plivati).

Molimo vas da sa sobom ne vodite decu, ova ruta nije laka i nije namenjena deci.


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More


Agencija Mirno More 

Telefoni: 030/581029 i 060/7500767

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767

Instagram: @rademisirac

Majdanpek je jedinstvena sredina koji u svom neposrednom okruženju ima neverovatne i retke prirodne atrakcije. 


Pored već pomenutih atrakcija, peščane pustinje - Pustinjac i kanjona reke Pek, u neposrednoj blizini se nalaze: 

Copyright Mirno More 2008 - 2024. All rights reserved.