USPON NA Sokolovac

Telefoni: 030/581029, 060/7500767     Viber & WhatsApp: 00381607500767

Sokolovac, Gospođin Vir i Šomrda

Ova avantura namenjena je samo upornim hodačima

Da li ste spremni za jednu nesvakidašnju hajking avanturu? Ukoliko je Vaš odgovor potvrdan, preporučujemo Vam rutu na kojoj možete osetiti moć najveće evropske reke, hodati uz potok Pesača kroz prastare šume, mirisati retke biljke, pratiti tragove divljih životinja, proći kroz majušni kanjoj Boljetinske reke i, na samom kraju, posetiti arheološke iskopine iz doba neolita - Lepenski vir.


Tura počinje u Đerdapskoj klisuri, kod tunela broj 17 (odmah do Gospođinog vira) i nastavlja se uz potok Pesača sve do vrha na kome se nalazi vidikovac Sokolovac. Ovaj vrh se nalazi iznad Gospođinog vira dela Đerdapska klisura (inače, klisura je nastala kao posledica velike geološke kataklizme - kada se taj deo Karpatskog masiva rascepio i razmakao, a kroz dati rascep isteklo je Panonsko more u Crno more). 

Čudesni i neponovljivi pejzaži ovog kraja neće vas ostaviti ravnodušnim. Ovaj lokalitet je pod zaštitom države Srbije. Od polazne tačke pa do vidikovca Sokolovac staza je duga oko 7 kilometara.

Pogled na Gospođin vir

Vrh Treskovac (preko puta Lepanskog vira)

Sa nadmorskom visinom od 626 metara, Sokolovac je najviši vrh iznad Gospođinog vira. Širina Dunava na ovom mestu je od 210 do 380 metara a odlikuje ga veliki broj virova. Vrtlozi prave velika udibljenja u koritu, takozvane "lonce", a jedan od njih dostiže dubinu od 82 metra. Klisuru sa jugozapada okružuje planina Šomrda a sa severoistoka planina Muci Almažuluj u Rumuniji.


Staza dalje nastavlja preko planine Šomrda, starim asfaltnim putem, uglavnom nizbrdo do kanjona Boljetinske reke (oko 9 kilometara).

U poređenju sa fascinantnom Đerdapskom klisurom, kanjon Boljetinske reke ne odlikuje se spektakularnom dubinom, niti dužinom, a još manje brzim rečnim tokom. Ono po čemu je kanjon Boljetinske reke jedinstven u Evropi jesu njegove stene na kojima se može jasno iščitati geološka istorija ovog dela Evrope (još od vremena kada kada je Đerdap bio samo uski moreuz između Panonskog i Pontijskog mora, a veći deo Srbije pod morem, pa do današnjih dana).

Slojevi stena, različitih boja i hemijskog sastava, fosilizovani ostaci drevnih biljaka i životinja  predstavljaju neverovatan geološki bukvar.


Na samom kraju ture nalazi se arheološki lokalitet "Lepenski vir" koji svi zainteresovani mogu posetiti.

Ulaznice za posetu naselju Lepenaca se mogu kupiti na biletarnici lokaliteta.  


VAŽNO: Ruta "Uspon na Sokolovac" čitavom svojom dužinom prolazi kroz Nacionalni park "Đerdap" koji je početkom jula 2019. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetskih geoparkova, našavši se tako u prestižnom društvu sa oko 160 najatraktivnijih područja u čitavom svetu, kao jedinstveni predstavnik geonasleđa planete Zemlje. Vreme trajanja pešačenja je oko 8 sati. Dužina rute je oko 21 kilometar. Ova ruta je srednje težine i nije namenjena osobama u slaboj kondiciji. 

Nacionalni park "Gvozdena vrata", Rumunija

Kanjon Boljetinske reke

VEOMA VAŽNO

1. Učesnici ove ture moraju biti fizički spremani za pešečenje i da nemaju zdravstvenih problema.

2. Vodič zadržava pravo da skrati ili promeni stazu kretanja usled nepovoljnih vremenskih uslova. 

3. Mirno More ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih psiho aktivnih supstanci.

4. Predlažemo vam da obavezno ponesete: planinarske cipele, rezervnu garderobu, vetrovku, kabanicu (za slučaj kiše), kačket/šešir i baterijsku ili čeonu lampu.

5. Ukoliko imate strah od visine - nemojte polaziti na ovu turu.

CENA VODIČA

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 12.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 4 osobe).

U slučaju da imate veću grupu avanturista (za grupe od 5 i više osoba) - pozovite agenciju radi dogovora o ceni ove avanture. 


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More


Agencija Mirno More 

Telefoni: 030/581029 i 060/7500767

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767

Instagram: @rademisirac


Copyright Mirno More 2008 - 2024. All rights reserved.