LepenskI Vir 

English Version

Avantura od Rajkove pećine do Lepenskog Vira

(najduža jednodnevna hajking tura u Srbiji - samo za izdržljive hodače)


Ukoliko ste željni ne preterano naporne šetnje kroz stoletne šume Nacionalnog parka "Đerdap", obilaska najlepše pećine u Srbiji, prolaska kroz jedan kratak ali upečatljiv kanjon i posete najstarijem naselju čoveka u Evropi - onda je "Marš do Lepenskog Vira" prava hajking tura za Vas.


Reč je o avanturi koja podrazumeva obilazak jedinstvene Rajkove pećine (nalazi se u neposrednoj blizini Majdanpeka, samo 2,5 km od grada), pešačenje, nešto više od 25 kilometara na potezu od Majdanpeka do Dunava (na hajkingu se prolazi kroz kanjon Boljetinske reke koji se nalazi oko 2 km nizvodno od naselja Lepenaca) i obilazak arheološkog lokaliteta "Lepenski vir".


Ruta kretanja: Rajkova pećina - Radenkova bina - Ponor Paskove reke - Vučija dolina (na vlaškom: Valja Lupjasku) - Kulma Orba - selo Boljetin - kanjon Boljetinske reke - Lepenski vir


Ukupno vreme potrebno za marš od Rajkove pećine do Lepenskog Vira je oko 8 sati. Staza je laka samo sa jednim kraćim usponom.

Rajkova pećina je veoma bogata pećinskim nakitom bajkovitih oblika (nakit je sačinjen od najkvalitetnijeg belog kristalnog kalcita). Hodnici Rajkove pećine dugi su preko dva kilometra i podeljeni su u rečni i suvi horizont.

Temperatura pećine je konstantnih 8 stepeni celzijusove skale, a vlažnost vazduha 100% i zato se za posetu pećini preporučuje toplija garderoba čak i u letnjem periodu. Dužina staze, dostupne posetiocima, unutar Rajkove pećine je oko 1,4 kilometara. Zadržavanje u pećini: oko 45 minuta.

Kanjon Boljetinske reke (mali ali živopisan) pod zaštitom je države  kao objekat geonasleđa Srbije. Nastao je usecanjem Boljetinske reke u sedimentne stene iz doba mezozoika. U kanjonu Boljetinske reke su vidljivi slojevi sedimenata, taloženi milionima godina, u periodu od pre 170 do pre 113 miliona godina, kada je ovo područje pripadalo okeanu Tetisu. U pomenutom okeanu su živeli raznovrsni predstavnici glavonožaca - o čemu svedoče njihovi sačuvani fosili, koji se i danas mogu pronaći u stenama.

Lepenski Vir je najstarije naselje Homosapjensa u Evropi. Reč je o prvom organizovanom ljudskom naselju na otvorenom (lokalitet se nalazi u Đerdapskoj klisuri) koje je osnovano pre više od osam hiljada godina. Lepenci su ovu lokaciju pažljivo birali i tu oformili kulturu koja je trajala čitavih dve hiljade godina u kontinuitetu, i to u periodu od 6500 do 4500 godina pre nove ere. Do otkrića lokaliteta Lepenski Vir, došlo je tokom opsežnih istraživanja u Đerdapu koja su vršena zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap I.Upoznavanje sa njihovim načinom života, arhitekturom i jedinstvenim kamenim skulpturama - ribolikim licima ljudi. Zadržavanje na lokalitetu: oko 45 minuta.

Ova avantura ne zahteva preterano visoku kondiciju i pogodna je za:

- Ekipe i izgradnju timova

- Druženje sa prijateljima

- Pojedince koji traže izazov i ljubitelje fotografije

- Porodice sa starijom decom

- Šetnju sa kućnim ljubimcima


Marš do Lepenskog vira se može organizovati u bilo kom periodu, tokom čitave godine.


Vrlo važno: 

CENA VODIČA

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 14.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 4 osobe).

U slučaju da imate veću grupu avanturista (za grupe od 5 i više osoba) - pozovite agenciju radi dogovora o ceni ove avanture. 


Cena vodiča ne uključuje cenu ulaznica za posetu Rajkovoj pećini i arheološkom lokalitetu Lepenaki vir.


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More


Agencija Mirno More 

Telefoni: 030/581029 i 060/7500767

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767

Instagram: @rademisirac


Copyright Mirno More 2008 - 2024. All rights reserved.