Lazarev kanjon

Telefoni: 030/581029, 060/7500767     Viber & WhatsApp: 00381607500767

English Version

AVANTURA ZA LJUBITELJE NETAKNUTE PRIRODE

Najekstremnija hajking tura u Srbiji

Prolazak kroz Lazarev kanjon

LAZAREV KANJON JE EGZOTIČNA DIVLJINA 

Netaknuta džungla među stenama

Najsličnija zabitima Venecuele ili Amazona 


Lazarev kanjon se nalazi oko 4 kilometra od sela Zlot (na oko 12 kilometara od Bora i 85 kilometara od Majdanpeka). To je najdublji i najduži kanjon Srbije.

U rano proleće (mart, april ili maj), usled topljenja snega ili velikih kiša, može se desiti da ledeno hladna reka teče kroz čitav Lazarev kanjon i tada je prolazak ekstremno težak ali ne i nemoguć. Većim delom godine dno Lazarevog kanjona je suvo. Zbog veoma strmih i nedostižnih stenovitih litica, nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama. Dužine je oko 9 kilometara i visinom litica od 300 do 400 metara. Kanjon je nastao delovanjem triju reka (sada ponornica): Mikulj, De Mižlok i Vej. Litice kanjona su vertikalne i ravne, usečene u krečnjački masiv Južnog Kučaja. Na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. U neposrednoj blizini Lazarevog kanjona je planina Malinik (1.087 metara).

Lazarev kanjon je bio, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nisu usuđivali da ih slede. Legenda kaže da su, posle Maričke bitke (1371 godine), konjanici kneza Lazara Hrebljanovića došli u ovaj kraj (pa su po knezu Lazaru i pećina na ulasku u kanjon i sam kanjon - dobili ime).

Lazarev kanjon je jedna od retkih i malobrojnih preostalih oaza potpunog mira u Srbiji.

U samom kanjonu postoje brojna legla zmija otrovnica, uglavnom poskoka. To je razlog što prolazak kroz kanjon nije najbezbednije izvoditi u letnjim mesecima.

ZLOTSKA GEOMAGNETNA ANOMALIJA

Zašto je ovaj kanjon toliko drugačiji od drugih? Pored svoje zastrašujuće lepote, Lazarev kanjon odlikuje geomagnetna anomalija, u svetu poznata kao Zlotska geomagnetna anomalija. Pravac prostiranja anomalije je: planina Rtanj - Lazarev kanjon - Bor - Majdanpek. Anomalije geomagnetskog polja registrovane između Bora i Majdanpeka, ucrtane na geomagnetskoj karti, govore da je na ovom prostoru najjače geomagnetsko polje u Srbiji. 

Uzrok značajno pojačanog magnetizma u ovom kanjonu mogu biti naslage ruda ili specifične frekvencije iz središta zemlje.

 

DUBAŠNIČKA JAMA

Jama na Dubašnici je duboka 276 metara i jedna je od najdublji speleološki objekat u Srbiji. Nalazi se na Istočnom Kučaju, u okviru Dubašničke površi (južna ivica Dubašničke površi je Lazarev kanjon), na lokalitetu poznatom kao Tilva Kogaura. Najbliže stalno nasljeno mesto je selo Zlot. Ulaz u jamu se nalazi u vrtači čija dubina iznosi oko 15 metara a prečnik preko 40 metara, predstavljen je sa tri manja otvora koji se spajaju u jedinstven kanal na dubini od 80 metara. Pod Dubašničke jame je potpuno zaravnjen i prekriven slojem čiste gline. 


TURISTIČKO - PLANINARSKA RUTA KROZ LAZAREV KANJON

Ruta počinje kod Lazareve pećine i nastavlja se oko 7,50 kilometara kroz Lazarev kanjon. Prvih 2,5 km je lagana šetnja isušenim koritom reka ali nakon toga, počinje znatno teži deo staze. Na nekoliko mesta nailazi se na džinovske kamene blokove, koji su pregradili korito. Uz njih se mora pažljivo penjati. Povremeno je neizbežno provlačenje ispod ili obilaženje oko ogromnih oborenih stabala. 

Na jednom delu kanjona sledi uspon grebenom u dužini od oko 700 metara do vrha kanjona i potom se šumskim putem odlazi do vidikovca Kovej (koji se nalazi na 740 metara nadmorske visine). Na datom mestu, uz najavu domaćinima, moguće je organizovati tradicionalni vlaški ručak.  Dužina staze je oko 17 kilometara (pravac kretanja: Lazareva pećina - kanjon Lazareve reke - Čabrovi - Kovejski potok - vidikovac Kovej - Lazareva pećina). Ovo je ruta za koju se putnici moraju pripremiti za hodanje po kamenitom i klizavom terenu. Vreme trajanja pešačenja je oko 9 sati.

Ova ruta kroz Lazarev kanjon je srednje teška i nije namenjena osobama u slaboj kondiciji. 


VEOMA VAŽNO

1. Učesnici ove ture moraju biti fizički spremani za pešečenje i da nemaju zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogli da izdrže prolazak kroz Lazarev kanjon.

2. Vodič zadržava pravo da skrati ili promeni stazu kretanja usled nepovoljnih vremenskih uslova. 

3. Mirno More ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih psiho aktivnih supstanci.

4. Predlažemo vam da obavezno ponesete: planinarske cipele, rezervnu garderobu, vetrovku, kabanicu (za slučaj kiše), zaštitnu kacigu (šlem), kačket/šešir i baterijsku ili čeonu lampu.

5. Ukoliko patite od klaustrofobije ili imate strah od visine - nemojte polaziti na turu kroz Lazarev kanjon.

6. U samom kanjonu potpuno ste odsečeni od modernih telekomunikacija, na većem delu staze kroz kanjon nema mobilne telefonije i interneta.

7. Molimo vas da sa sobom ne vodite decu mladju od 16 godina, ova ruta nije laka i nije namenjena deci.CENA VODIČA

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 12.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 4 osobe).

U slučaju da imate veću grupu avanturista (za grupe od 5 i više osoba) - pozovite agenciju radi dogovora o ceni ove avanture. 


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More


Agencija Mirno More 

Telefoni: 030/581029 i 060/7500767

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767

Instagram: @rademisirac


Copyright Mirno More 2008 - 2024. All rights reserved.

Autor fotografije: Marko Vlaović, "Gorštaci"

Autor fotografije: Marko Vlaović, "Gorštaci"