Lazarev kanjon

AVANTURA ZA LJUBITELJE NETAKNUTE PRIRODE

Prolazak kroz Lazarev kanjon

LAZAREV KANJON JE EGZOTIČNA DIVLJINA

Netaknuta džungla među stenama

Najsličnija zabitima Venecuele ili Amazona


Lazarev kanjon se nalazi oko 4 kilometra od sela Zlot (na oko 12 kilometara od Bora i 85 kilometara od Majdanpeka). To je najdublji i najduži suvi kanjon Srbije. Zbog veoma strmih i nedostižnih stenovitih litica, nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama. Dužine je oko 9 kilometara i visinom litica od 300 do 400 metara. Kanjon je nastao delovanjem triju reka (sada ponornica): Mikulj, De Mižlok i Vej. Samo tokom ranog proleća, usled topljenja snega, reka Vaj teče obično suvim dnom Lazarevog kanjona. Litice kanjona su vertikalne i ravne, usečene u krečnjački masiv Južnog Kučaja. Na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. U neposrednoj blizini Lazarevog kanjona je planina Malinik (1.087 metara).

Lazarev kanjon je bio, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nisu usuđivali da ih slede. Legenda kaže da su, posle Maričke bitke (1371 godine), konjanici kneza Lazara Hrebljanovića došli u ovaj kraj (pa su po knezu Lazaru i pećina na ulasku u kanjon i sam kanjon - dobili ime).

Lazarev kanjon je jedna od malobrojnih preostalih oaza potpunog mira u Srbiji.

U samom kanjonu postoje brojna legla zmija otrovnica, uglavnom poskoka. To je razlog što prolazak kroz kanjon nije preporučljivo izvoditi u letnjim mesecima.

ZLOTSKA GEOMAGNETNA ANOMALIJA

Zašto je ovaj kanjon toliko drugačiji od drugih? Pored svoje zastrašujuće lepote, Lazarev kanjon odlikuje geomagnetna anomalija, u svetu poznata kao Zlotska geomagnetna anomalija. Pravac prostiranja anomalije je: planina Rtanj - Lazarev kanjon - Bor - Majdanpek. Anomalije geomagnetskog polja registrovane između Bora i Majdanpeka, ucrtane na geomagnetskoj karti, govore da je na ovom prostoru najjače geomagnetsko polje u Srbiji.

Uzrok značajno pojačanog magnetizma u ovom kanjonu mogu biti naslage ruda ili specifične frekvencije iz središta zemlje.


TURISTIČKO - PLANINARSKA RUTA KROZ LAZAREV KANJON

Ruta počinje kod Lazareve pećine i nastavlja se oko 7 kilometara kroz Lazarev kanjon. Na nekoliko mesta nailazi se na džinovske kamene blokove, koji su pregradili korito. Uz njih se mora pažljivo penjati. Povremeno je neizbežno provlačenje ispod ili obilaženje oko ogromnih oborenih stabala.

Na jednom delu kanjona sledi uspon grebenom do vrha kanjona i potom se šumskim putem odlazi do vidikovca Kovej (740 metara visine). Na datom mestu, uz najavu domaćinima, moguće je organizovati tradicionalni vlaški ručak. Dužina staze je oko 17 kilometara (pravac kretanja: Lazareva pećina - kanjon Lazareve reke - Čabrovi - Kovejski potok - vidikovac Kovej - domaćinstvo Mustecić - Lazareva pećina). Ovo je ruta za koju se putnici moraju pripremiti za hodanje po kamenitom i klizavom terenu. Vreme trajanja pešačenja je oko 7 sati.


VEOMA VAŽNO

1. Učesnici ove ture moraju biti fizički spremani za pešečenje i da nemaju zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogli da izdrže prolazak kroz Lazarev kanjon.

2. Vodič zadržava pravo da skrati ili promeni stazu kretanja usled nepovoljnih vremenskih uslova.

3. Mirno More ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih psiho aktivnih supstanci.

4. Predlažemo vam da obavezno ponesete: planinarske cipele, rezervnu garderobu, vetrovku, kabanicu (za slučaj kiše), kačket/šešir i baterijsku ili čeonu lampu.

5. Ukoliko patite od klaustrofobije ili imate strah od visine - nemojte polaziti na turu kroz Lazarev kanjon.

6. U samom kanjonu potpuno ste odsečeni od modernih telekomunikacija, nema mobilne telefonije i interneta.

7. Molimo vas da sa sobom ne vodite decu mladju od 16 godina, ova ruta nije laka i nije namenjena deci.

CENA VODIČA

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 6.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 3 osobe).

U slučaju da imate veću grupu avanturista (za grupe od 4 i više osoba) - pozovite agenciju radi dogovora o ceni ove avanture.


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More

Agencija Mirno More

Telefoni: 030/581029 i 060/7500767

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767

Instagram: @rademisirac


Copyright Mirno More 2008 - 2022. All rights reserved.