AVANTURA Malinik

Telefoni: 030/581029, 060/7500767     Viber & WhatsApp: 00381607500767

English Version

VIDIKOVCI KOJI ODUZIMAJU DAH 

Najlepši pogled na čitav Lazarev kanjon, planinu Rtanj i Timočku krajinu

Malinik je planina u istočnoj Srbiji i nalazi se izmedju sela Zlot i sela Podgorac. Pripada Karpatskim planinama, a njegovi najviši vrhovi su Veliki Malinik (1158 metara) i Mali Malinik (1020 metara). Najistaknutije karakteristike Malinika jesu vidikovci sa kojih se pruža spektakularan pogled na čitav Lazarev kanjon (u dužini od skoro 9 kilometara), planinu Rtanj (koja je odatle udaljena dvadesetak kilometara), tajanstvena zaravan Dubašnica, ugašeni vulkan Tilva Njagra ("crno brdo" na vlaškom) i prostranstvo Timoćke krajine (sa Malinika se vide gradovi: Bor i Zaječar). 

Polazna tačka je Lazareve pećina (koja se nalazi na oko 280 metara nadmorske visine, par kilometara zapadno od sela Zlot). Staza je delom šumska a delom makadamski put - sve do raskrsnica od koje jedan krak vodi ka vidikovcu Kovej i kanjonu reke Vej (koja je deo Lazarevog Kanjona), a drugim pravcem se nastavlja ka vrhu planine Malinik.

Ukupno vreme potrebno za uspon do Malog Malinika je oko 3 sata. Na vrhu se može uživati u pogledu od kojeg zastaje dah - panorama čitavog Lazarevog kanjona. Osecaj je kao da lebdite nad njim... a iznad, oblaci lagano klize i skoro su vam na dohvat ruke (neverovatni prizor upotpunjuju strme litice i netaknuta surova priroda). Nakon uspona na vrh Malog Malinika put vodi do vidikovaca na Koveju (sama dubina kanjona se može shvatiti tek kada pridjete vidikovcu Petrine stene - odakle do samog dna kanjona imate više od 400 metara).  


Ova avantura ne zahteva preterano visoku kondiciju. Pogodna je za:

- Ekipe i izgradnju timova

- Druženje sa prijateljima

- Pojedince koji traže izazov i ljubitelje fotografije

- Porodice sa starijom decom

- Šetnju sa kućnim ljubimcima


Uspon na planinu Malinik se može organizovati u bilo kom periodu, tokom čitave godine.


Vrlo važno: 

CENA VODIČA

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 12.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 4 osobe).

U slučaju da imate veću grupu avanturista (za grupe od 5 i više osoba) - pozovite agenciju radi dogovora o ceni ove avanture. 


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More


Agencija Mirno More 

Telefoni: 030/581029 i 060/7500767

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767

Instagram: @rademisirac


Copyright Mirno More 2008 - 2024. All rights reserved.