Vodopad "Beli Izvorac"

Telefoni: 030/581029, 063/8500868, Viber & WhatsApp: 00381607500767

Turistička tura: Beli izvorac, Valja Prerast i Rajkova pećina


"Beli izvorac, Valja Prerast i Rajkova pećina" je turistička - planinarska tura koja obuhvata obilazak veoma retkih prirodnih struktura (fenomena) u okolini Majdanpeka

Mesto polaska: Majdanpek ili ribnjak pastrmki "Beli izvorac" (na 12 kilometru puta izmedju Majdanpeka i Donjeg Milanovca)

Pravac kretanja: Ribnjak – Vodopad "Beli izvorac" – Kozija pećina – Mala pećina – Vidikovac "Straža" – prirodni kameni luk "Valja prerast" - autobusom do Rajkove pećine

Ukupna dužina staze (bez obilaska Rajkove pećine): oko 7 kilometara (4 do 5 sati hoda).

"Beli Izvorac" je jedan od retkih kaskadnih vodopada u Srbiji. Visina najvišeg vodopada je 16 metara, dužina kaskada je nekoliko stotina metara (ispod najvišeg vodopada obrazovan je pećinski kanal dug 13 i širok 4 metra).

Nizvodno od vodopada, postoje pregrade od bigra (malecka jezerca) prečnika do 10 metara i dubine oko 2 metra.

U neposrednoj blizini vodopada je izvorište Belog izvorca i dve kraške pećine, koje su bile nastanjene pre više od 40.000 godina (Kozija i Mala pećina). Istraživanja ovih pećina su tokom 2020 godine finansirano je od strane Univerziteta u Vinipegu iz Kanade i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

U Kozjoj pećini, pronadjeni su ostaci neandretalaca, takođe i razni artefakti. Ujedno, Mala pećina predstavlja jedno od najstarijih nalazišta materijalne kulture homo sapiensa u Jugoistočnoj Evropi.

Pećine nisu osvetljene, pa ako ste raspoloženi za malu speleološku avanturu moraćete da upotrebite baterijsku lampu.

Na putu do kamenog luka je i vidikovac Straža (oko 540 metara nadmorske visine). Sam vidikovac koji čini deo grebena Malog Krša (odakle se vidi planina Deli Jovan, Miroč, Stol i početak Velikog Krša).

Fascinantna šuplja stena (ispod koje prolazi reka) nalazi se par kilometara dalje. Ovaj prirodni kameni most, Valja Prerast, je najviši kameni luk u Srbiji.

Svojom visinom od 45 metara i širinom u dnu od oko 10 metara, dominira okolinom u svojoj lepoti, pogotovo kada u popodnevnim časovima ispod njega ugledate Sunce.

Rajkova pećina je dobila ime po hajduku-razbojniku Rajku, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. On je noću pljačkao turske karavane, a blago sakrivao u ovoj pećini.

Pećinu je prvi istražio geograf Jovan Cvijić 1894 godine, a istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina dvadesetog veka. Rajkova pećina je otvorena za turiste 1975 godine.

Bogata je pećinskim nakitom bajkovitih oblika (nakit je sačinjen od najkvalitetnijeg belog kristalnog kalcita). Hodnici Rajkove pećine dugi su preko dva kilometra i podeljeni su u rečni i suvi horizont.

Temperatura pećine je konstantnih 8 stepeni celzijusove skale, a vlažnost vazduha 100% i zato se za posetu pećini preporučuje toplija garderoba čak i u letnjem periodu.


CENA TURISTIČKE TURE

Minimalni iznos za angažovanje turističkog vodiča je 2.000,00 dinara (to je ukupna cena za grupu do 10 osoba).

Za grupe veće od 10 osoba, cena ove turističke ture je 200,00 dinara po osobi.

Obilazak Rajkove pećine se dodatno naplaćuje i on iznosi 250,00 dinara po osobi (plaća se na ulasku u pećinu - Turističkoj organizaciji opštine Majdanpek).


Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More


Agencija Mirno More

Telefoni: 030/581029 i 063/8500868

E-mail: moremirno@gmail.com

Viber i WhatsApp: 00381607500767


Copyright: Mirno More 2008 - 2021. All rights reserved.