Kušadasi


Kušadasi je primorski grad u Turskoj, oko 75 kilometra južno od Izmira. Jedno je od najpopularnijih letovališta na obali Egejskog mora. 

Nekada malo ribarsko naselje, danas je stecište turista iz Velike Britanije, Irske, Holandije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prema popisu iz 1995 godine, grad broji 50.000 stanovnika, dok tokom letnje sezone u Kušadasiju boravi do milion turista.

Savremeni naziv grad dobija po poluostrvu na izlasku iz centra grada (Ostrvo golubova - tur. Güvercin Adasi), koje je pre spajanja sprudom sa obalom bilo ostrvo.Naziv je kovanica od dve reči - ostrvo (tur. ada) i ptica (tur. kus). Spomenuto poluostrvo dominira pogledom, ako se Kušadasiju prilazi sa mora, ili ako se isti preleće avionom. Na poluostrvu se nalaze utvrđenje, svetionik i mali zoološki vrt. 24 kilometra južno od Kušadasija nalazi se nacionalni park, iz koga se pruža pogled ka susednoj Grčkoj i ostrvu Samos.

U okolini Kušadasija nalaze se antički gradovi Efes (18km), Didim, Prijena i Milet. Administrativno, opština i grad Kušadasi, pripadaju vilajetu Ajdin, od čijeg je centra (istoimeni grad) Kušadasi udaljen savremenim auto-putem 65 km.

Plaže Kušadasija su pretežno peščane i na samim plažama ili u njihovoj neposrednoj blizini nalaze se kafići i prodavnice, organizovani su sportovi na vodi kao i animacija. More je izuzetno čisto i toplo. Letovanje 2013 u Kušadasiju će biti pravo uživanje!

Zanimljivost: Kušadasi je, prema statistici na prvom mestu po broju razvoda u Turskoj.LETOVANJE U KUŠADASIJU 

 

...Informacije i rezervacije:...

Agencija MIRNO MORE 
Telefoni: 030/581029 i 063/8500868Istorija Kušadasija

Tokom vekova grad je bio poznat kao Neapolis, Novi Efes i Scala Nuova. U antičko doba, na mestu današnjeg Kušadasija, nalazio se antički grad Neapolis, koji je bio pod upravom tada jednog od najsnažnijih gradova Sredozemlja, Efesa. U neposrednoj blizini Neapolisa, nalazili su se gradovi Maratezion i Pigale, koji su navodno osnovali bolesni vojnici kralja Agamemnona tokom Trojanskog rata. Sa slabljenjem Efesa, pocinje i tmurno i krvavo doba za Neapolis koje traje sve do srednjeg veka. Do 15. veka grad (Scala Nuova) je bio pod upravom trgovaca iz Venecije i Đenove. 1413. godine Turci, predvodeni sultanom Mehmet Celebijom, osvajaju i pljačkaju grad, koji je od tada pa do današnjih dana turski. 

Ostale informacije o Kušadasiju
Iako razvijeno letovalište grad nema sopstveni aerodrom, već se koriste aerodromi "Adnan Menderes" u Izmiru i "Milas-Bodrum" u Milasu, koji su udaljeni 85 km, odnosno 120 km. Grad poseduje marinu i luku za prekookeanske brodove, koji su svakodnevni gosti Kušadasija. Prema procenama, Kušadasi ima oko 1.000 hotela, pansiona i apartmana svih kategorija. Jedan od najstarijih hotela u gradu je "Imbat", izgrađen 1975. godine koji se nalazi na obodu Ženske plaže (tur. Kadinlar Denizi), a može se videti i iz centra grada. Kušadasi može da se pohvali većim brojem lepih plaža, od kojih je jedan deo za javnu upotrebu.


Copyright Mirno More 2008 - 2019. All rights reserved.