Pustinjac i kanjon Peka

AVANTURA KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU
Da li ste spremni za nesvakidašnje putovanje? Da li ste spremni za pravu avanturu? 

Mirno More organizuje pouzdane vodiče za posetu "Pustinjcu" (oblast poznata pod nazivom "Valja Fundata") - reč je o neverovatnoj peščanoj pustinji, jedinoj takve vrste u ovom delu Evrope.
Ova peščana pustinja se nalazi na samom vrhu brda (u blizini Majdanpeka) - što je čini specifičnom i ne baš lako dostižnom. Ujedno, u blizini pustinje je i jedinstveni kanjon zlatonosne reke Pek.
  
Ova pustinja ima površinu od nekoliko kvardatinih kilometara i po svom izgledu i po strukturi (finoći) peska je najpribližnija egipatskim pustinjama i istočnoj Sahari.
Reč je o pustinji nastaloj usled višedeceniske prerade rude u potrazi za zlatom i bakrom. Pesak ove pustinje je posledica flotiranja rude.
Sama pustinja se nalazi na terenu negdašnjeg Rudnika bakra Majdanpek (reč je o rudniku koji se sada nalazi u vlasništvu kineske kompanije "ZIJIN Bor Copper D.O.O.").
Vlaški naziv pustinje - "Valja Fundata" nije lako prevesti ali najpribližnije značenje je "Dolina bez izlaza".

...Valja Fundata i Pustinjac...
Napomena: ova pešačka ruta se organizuje tokom čitave godine
Ruta počinje u Todorovoj reci i nastavlja se do "Valja Fundate" (pustinje) i potom do vodozahvata "Pustinjac" i preko brda do sela Debeli Lug. Dužina staze je oko 12 kilometara.
Reč je o ruti na kojoj se putnici moraju pripremiti za hodanje po šumi i pesku. Vreme trajanja pešačenja je oko 5 sati.
Ukoliko putnici žele, postoji mogućnost skraćivanja rute i posete samo pustinji. U tom slučaju trajanje rute je izmedju 2 i 3 sata. 
   
VEOMA VAŽNO: Predlažemo Vam da ponesete maramu kojom bi, u slučaju da duva vetar, zaštitili nos i usta od sitnog, finog pustinjskog peska.
Cena usluge vodiča za ovu rutu je: 400,00 dinara po osobi. Minimalni iznos za angažovanje vodiča je 2.000,00 dinara (ili 5 osoba)

...Valja Fundata, Pustinjac i kanjon reke Pek...
Napomena: ova pešačka ruta se organizuju tokom meseca jula i avgusta
Ruta počinje u Todorovoj reci i nastavlja se do "Valja Fundate" (pustinje) i potom do vodozahvata "Pustinjac", pa kanjonom reke Pek nazad do sela Debeli Lug. Dužina staze je oko 12 kilometara.
Reč je o ruti na kojoj se putnici moraju pripremiti za: hodanje po pesku, hodanje kroz šumu, pešačenje po kamenju kroz vodu i jednim delom plivanje kroz reku Pek. Vreme trajanja pešačenja je oko 6 sati.
Ukoliko putnici žele, postoji mogućnost skraćivanja rute i posete samo pustinji. U tom slučaju trajanje rute je izmedju 2 i 3 sata. 
  
VEOMA VAŽNO: Predlažemo Vam da ponesete maramu kojom bi, u slučaju da duva vetar, zaštitili nos i usta od sitnog, finog pustinjskog peska.
Preporučujemo da svu elektronsku opremu koju nosite sa sobom zaštitite od vlage i vode korišćenjem vodonepropusnih ranaca ili sličnih zaštitnih predmeta. 
Ova ruta se ne preporučuje neplivačima (obzirom da postoje mesta u kanjonu reke Pek kroz koja se, zbog dubine vode, mora plivati).
Cena usluge vodiča za ovu rutu je: 400,00 dinara po osobi. Minimalni iznos za angažovanje vodiča je 2.000,00 dinara (ili 5 osoba).
 
Za više informacija o napred navedenim rutama - pozovite agenciju Mirno More.

Agencija Mirno More 
Telefoni: 030/581029 i 063/8500868
Viber i WhatsApp: 00381607500767

Pustinjac i kanjon reke Pek

Autor snimka: Zamediatelevizija

Kanjon reke Pek

Autor snimka: Aleksandra Kostić


Copyright Mirno More 2008 - 2020. All rights reserved.