Pustinjac i kanjon Peka

AVANTURA KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU
Da li ste spremni za nesvakidašnje putovanje? Da li ste spremni za pravu avanturu? 

Mirno More organizuje pouzdane vodiče za posetu "Pustinjcu" (oblast poznata pod nazivom "Valja Fundata") - reč je o neverovatnoj peščanoj pustinji, jedinoj takve vrste u ovom delu Evrope.
Pustinjac (ili Valja Fundata) se nalazi na 7 kilometara od Majdanpeka, u neposrednoj blizini sela Debeli Lug.
Ova peščana pustinja se nalazi na samom vrhu brda - što je čini specifičnom i ne baš lako dostižnom. Ujedno, u blizini pustinje je i jedinstveni kanjon zlatonosne reke Pek.

  
Ova pustinja ima površinu od nekoliko kvardatinih kilometara i po svom izgledu i po strukturi (finoći) peska je najpribližnija egipatskim pustinjama i istočnoj Sahari.
Reč je o pustinji nastaloj usled višedeceniske prerade rude u potrazi za zlatom i bakrom. Pesak ove pustinje je posledica flotiranja rude.
Sama pustinja se nalazi na terenu negdašnjeg Rudnika bakra Majdanpek (reč je o rudniku koji se sada nalazi u vlasništvu kineske kompanije "ZIJIN Bor Copper D.O.O.").
Vlaški naziv pustinje - "Valja Fundata" nije lako prevesti ali najpribližnije značenje je "Dolina bez izlaza". Kada jednom vidite Pustinjac shvatićete zašto su starosedeoci ovoj pustinji dali tako slikovit naziv.

Turistička tura: Valja Fundata i Pustinjac
Napomena: ova turistička tura organizuje se tokom čitave godine

Ruta počinje u Todorovoj reci i nastavlja se do "Valja Fundate" (pustinje) i potom do vodozahvata "Pustinjac" i preko brda do sela Debeli Lug. Dužina staze je oko 12 kilometara.
Reč je o ruti na kojoj se putnici moraju pripremiti za hodanje po šumi i pesku. Vreme trajanja pešačenja je oko 5 sati.
Ukoliko putnici žele, postoji mogućnost skraćivanja rute i posete samo pustinji. U tom slučaju trajanje rute je oko 2 sata. 

   
VEOMA VAŽNO: Predlažemo Vam da ponesete maramu kojom bi, u slučaju da duva vetar, zaštitili nos i usta od sitnog, finog pustinjskog peska.
Cena usluge vodiča za ovu turu je: 400,00 dinara po osobi. Minimalni iznos za angažovanje vodiča je 2.000,00 dinara (ili 5 osoba)

Turistička tura: Valja Fundata, Pustinjac i kanjon reke Pek
Napomena: ova turistička tura se organizuju tokom meseca jula i avgusta

Tura počinje u Todorovoj reci (izletište udaljeno oko 7,5 kilometara od Majdanpeka) i nastavlja se do peščane pustinje "Valja Fundate" i potom do vodozahvata "Pustinjac", pa kanjonom reke Pek nazad do sela Debeli Lug. 
Kanjon reke Pek je specifičan po neverovatnoj i jedinstvenoj flori, specifičnoj klimi koja je po svojim karakteristikama najpribližnija - prašumi.
Iz tog razloga ova ruta nosi naziv: "Kroz pustinju i prašumu". Dužina čitave staze je oko 12 kilometara. 
Reč je o turi na kojoj se putnici moraju pripremiti za: hodanje po pesku, hodanje kroz šumu, pešačenje po kamenju kroz vodu i jednim delom plivanje kroz reku Pek. Vreme trajanja pešačenja je oko 6 sati.

  
VEOMA VAŽNO: Predlažemo Vam da ponesete maramu kojom bi, u slučaju da duva vetar, zaštitili nos i usta od sitnog, finog pustinjskog peska.
Preporučujemo da svu elektronsku opremu koju nosite sa sobom zaštitite od vlage i vode korišćenjem vodonepropusnih ranaca ili sličnih zaštitnih predmeta. 
Ova ruta se ne preporučuje neplivačima (obzirom da postoje mesta u kanjonu reke Pek kroz koja se, zbog dubine vode, mora plivati).
Cena usluge vodiča za ovu turu je: 500,00 dinara po osobi. Minimalni iznos za angažovanje vodiča je 3.000,00 dinara (ili 6 osoba).

 

Majdanpek je jedinstvena sredina koji u svom neposrednom okruženju ima neverovatne i retke prirodne atrakcije. 
Pored već pomenutih atrakcija, peščane pustinje - Pustinjac i kanjona reke Pek, u neposrednoj blizini se nalaze: 
 • Rajkova pećina (uređena staza za posetioce u dužini od 1,4 kilometra), 
 • planina Starica sa fenomenalnim vidikovcem (796 metara nadmorske visine), 
 • Valja Prerast (prirodni kameni luk),
 • vodopadi Beli Izvorac,
 • kanjon reke Jagnjilo sa pećinom Korkan (kanjon dugačak oko 3,5 kilometra),
 • rano eneolitski rudnik "Rudna Glava" kod sela Rudna Glava (nastao oko 5.000 godina pre nove ere)
 • arheološko nalazište "Lepenski vir" (naselje nastalo oko 6.500 godina pre nove ere)
 • Nacionalni park "Đerdap" (sedište nacionalnog parka je u Donjem Milanovcu),
 • vidikovac Sokolovac (648 metara nadmorske visine sa sjajnim pogledom na deo Đerdapske klisure), 
 • veliki i mali Kazan - mesto gde je Dunav najuži na čitavom svom toku kroz Evropu (samo 150 metara) i gde je najdublji (čitavih 84 metra), 
 • veliki i mali Štrbac (768 metara nadmorske visine) - fascinantni vidikovci, možda najlepši u jugoistočnoj Evropi. Pogled odozgo na najuži i najdublji deo Dunava.  
Za više informacija o navedenim rutama i za angažovanje vodiča - pozovite agenciju Mirno More

Agencija Mirno More 
Telefoni: 030/581029 i 063/8500868
Viber i WhatsApp: 00381607500767

Pustinjac i kanjon reke Pek

Autor snimka: Zamediatelevizija

Kanjon reke Pek

Autor snimka: Aleksandra Kostić


Copyright: Mirno More 2008 - 2021. All rights reserved.