Najlepše plaže

NAJLEPŠE PLAŽE SEVERNE GRČKE NALAZE SE NA SITONIJI 
(HALKIDIKI)


TRANI AMMOUDA
LOKACIJA: Severno od mesta Ormos Panagias, a južno od mesta Livrohio.
OPIS: Prelepa, velika peščana plaža, bez prirodnog hlada sa belim sitnim peskom, pristup kolima bez odvojenog parking prostora, free entrance.
SADRŽAJI: Hotel Antigoni sa svim sadržajima, restoran, picerija, pool bar, ležaljke, suncobrani, prodavnica, bazen, nekoliko beach barova, lifeguard. 
MORE: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu.
PLAŽE U BLIZINI: Latoura, Lagonisi, Talgo, Livari, Vourvourou, Karidi, Fava.
OPŠTI UTISAK: Plaža sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom koji se nastavlja u dubinu tirkiznog mora, pogodna za celodnevni boravak, u neposrednoj blizini mesta Ormos Panagias. Poseban doživljaj su i nezaboravni izlasci sunca.
 


DUKINA 
PLAŽA LOKACIJA: Severno od mesta Sarti, između kampova Platanitsi i Armenistis
OPIS: Prelepa peščana plaža sa belim sitnim peskom i gustom borovom šumom u zaleđu. Sastoji se iz 4 uvale.
SADRŽAJI: Nema, samo netaknuta priroda uz minimalne tragove prisustva Grka koji ovaj raj čuvaju za sebe. Dakle, poneti vodu, hranu u slučaju dužeg boravka.
MORE: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu.
PLAŽE U BLIZINI: Armenistis, Lakara, Manassou, Banana, Bahia, Zografou, MegaPortokali, Orange Beach, Kavourotripes, Platanitsi.
OPŠTI UTISAK: Plaža sa direktnim pogledom na Atos, fantastičnim prirodnim potencijalima i doživljajem koji je nemoguće prepričati. Plaža je otežanog pristupa (potrebno je pešačiti nekih 15 min), ali definitivno najbolji izbor za sve koji vole prirodu, savršenu kombinaciju mora, peska, stena, borova i potpunu slobodu uživanja svih njenih lepota. Bilo usamljeni ili u dobrom društvu na ovom mestu svi snovi postaju stvarnost. Poseban doživljaj su i impresivni izlasci sunca.
 

LAGOMANDRA 
LOKACIJA: Severno od mesta Neos Marmaras, a južno od mesta Nikiti.
OPIS: Odlična peščana plaža, sa mnogo prirodnog hlada guste borove šume u zaleđu, pristup kolima sa obezbeđenim parking prostorom dobrim delom u hladu, free entrance.
SADRŽAJI: Hotel Lagomandra Golden Beach sa svim sadržajima, restoran, picerija, pool bar, ležaljke, suncobrani, prodavnica, bazen, beach bar, telefon
MORE: Plavo/tirkizno, kristalno čisto sa krupnijim peskom na dnu i relativno brzim prelaskom u dubinu.
PLAŽE U BLIZINI: Mitari, Elia, Spaties, Kalogria, Koviou, Castelo, Paradisos, Marmaras, Kohi/Porto Carras.
OPŠTI UTISAK: Čista, uređena sa svim sadržajima potrebnim za duži ili celodnevni boravak. Zbog velike popularnosti treba računati na gužvu pogotovo u dane vikenda. Fantastični zalasci sunca i pristup noću daju joj i romantične crte.


KLIMATARIA 
LOKACIJA: Južno od mesta Sarti, a jugoistočno od mesta Sykia.
OPIS: Uređena peščana plaža, bez prirodnog hlada sa belim sitnim peskom, pristup kolima sa obezbeđenim parking prostorom, free entrance.
SADRŽAJI: tri kafe/taverne, ležaljke, suncobrani, toalet, parking
MORE: Tirkizno, kristalno providno i čisto sa peskom na dnu i plićakom odnosno vrlo postupnim prelaskom u dubinu.
PLAŽE U BLIZINI: Tourkolimnionas, Limanaka, Linaraki, Sykia, Griavas, Katerina, Valti, Kriaritsi.
OPŠTI UTISAK: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, sa svim neophodnim sadržajima, pogodna za celodnevni boravak kao i boravak sa malom decom. Plaža za svaku preporuku!AGRIDIA
plaža za zaljubljene 
LOKACIJA: Između mesta Sarti i Sykia.
OPIS: Mala izolovana peščana plaža, bez prirodnog hlada, otežan pristup kolima bez predviđenog parking prostora (automobili parkirani jedan iza drugog u koloni po redosledu dolaska), free entrance.
SADRŽAJI: Nikakvi, ali s obzirom na namenu potrebno je poneti samo dobro raspoloženje i maštovite inspiracije.
MORE: Modro/plavo, standardno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu.
PLAŽE U BLIZINI: Goa, Platania, Sarti, Valti, Katerina, Griavas, Sykia.
OPŠTI UTISAK: Plaža namenjena slobodnijim varijantama uživanja u suncu, moru i druženju. Šatori i zakloni u wild varijanti u primetnom broju. Zaljubljeni, romantici i ljubitelji eksplicitnih aktivnosti neće smatrati otežavajućim okolnostima činjenicu da je pristup plaži izuzetno težak. Može kolima, ali "put" je loš i imaćete problem sa okretanjem vozila pri povratku. Ili možda ostanete ovde i uživate u ovoj maloj oazi ljubavi u svakom pogledu!


MEGA PORTOKALI
tirkizno more i beli pesak 
LOKACIJA: Severno od mesta Sarti. Lokacija parkinga u šumi, dalje se mora pešice 200m gde je lokacija plaže.
OPIS: Izuzetna mala peščana plaža, sa prirodnim hladom guste borove šume u zaleđu i belim sitnim peskom na obali, stenovito okruženje (orange stone), free entrance.
SADRŽAJI: Nema, poneti vodu, hranu, prostirku. Suncobran neophodan u slučaju dužeg boravka na samoj plaži.
MORE: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu, peščanim sprudovima i velikom površinom plitkog mora ulevo od plaže.
PLAŽE U BLIZINI: Dukina, Armenistis, Manassu, Banana, Bahia, Zografou, Orange Beach, Kavourotripes, Platanitsi .
OPŠTI UTISAK: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom na obali i dnu savršeno providnog tirkiznog mora. Plaža popularna među lokalnim Grcima pa su česti divlji kamperi i noćni boravci na ovom romantičnom lokalitetu. Poseban doživljaj su i nezaboravni izlasci sunca. MegaPortokali, višestruki pobednik u izboru za TOP plažu Sitonije. Za svaku preporuku!


KARIDI
egzotika sa mirisom borovine 
LOKACIJA: Na južnom obodu mesta Vourvourou. Parking u šumi, par koraka kroz borovu šumu deli vas od plaže.
OPIS: Prelepa peščana plaža, sa prirodnim hladom guste borove šume u zaleđu i belim sitnim peskom na obali, stenovito okruženje , free entrance.
SADRŽAJ: Dve mobilne kantine sa sendvičima, pićem i sladoledom. Suncobran nije neophodan, prostirka ili ležaljka potrebna.
MORE: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i veoma postupnim prelaskom u dubinu.
PLAŽE U BLIZINI: Latoura, Lagonisi, Talgo, Livari, Vourvourou, Fava, Koultoumoussi, Zografou, Bahia.
OPŠTI UTISAK: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom koji se dugim plićakom nastavlja u dubinu tirkiznog mora, pogodna za decu i duži boravak. Poseban doživljaj su i nezaboravni izlasci sunca iz pravca Atosa. Plaža veoma popularna pa treba računati na gužvu. Vrlo egzotična plaža sa intenzivnim mirisom četinara. 
Karibi usred Egejskog mora! Borova šuma i parking u njoj, beli pesak, tirkizni beskraj kristalno providne tople vode, jedino fale palme da bi bilo potpuno karipski. Ali zato ima pogled na Atos i dosta prirodnog hlada pod borovima na samoj plaži. Zauzimamo svoje mesto pod jednim od njih i hitno ulazimo u plićak mora koje izaziva, opasno moćno! Plaža izuzetne popularnosti, ali i posećenosti pa preporučujemo da ovde dođete malo ranije kako bi je doživeli u punom sjaju. Hlada imate u izobilju, a tu su i dve mobilne kantine ukoliko poželite neki sendvič, piće ili sladoled. Plićak i peščani sprudovi do 30m od obale, sitni beli pesak na obali i na dnu, dakle za decu savršeno i potpuno bezbedno. Ponekad zna da bude pri obali malo trave ali to ne umanjuje odličan utisak ove odlične plaže.


KAVOUROTRIPES 
LOKACIJA: Severno od mesta Sarti (6km), između kampova Platanitsi i Armenistis, plaža je desno od parkinga. 
OPIS: Fantastična plaža sa nadprosečnim prirodnim bogatstvom i gustom borovom šumom u zaleđu. Sastoji se iz 6 peščanih uvala odvojenih međusobno stenama. 
SADRŽAJI: Beach-bar i kantina na susednoj Orange Beach. Suncobran i prostirka potrebni u slučaju dužeg boravka na plaži.
MORE: Tirkizno, kristalno providno i čisto sa belim peskom na dnu i vrlo postupnim prelaskom u dubinu. 
PLAŽE U BLIZINI: Orange Beach, Megaportokali, Dukina, Armenistis, Platanitsi. 
OPŠTI UTISAK: Odlična plaža sa plitkom toplom vodom, borovima nad samom obalom i prirodnim vodeno/peščanim separeima odvojenim stenama. Prirodni resursi i kodeks ponašanja čine ovu plažu upotrebljivom za različita interesovanja i opredeljenja. U svakom slučaju za apsolutnu preporuku jer impresije sa ove plaže zaokruži će vaš doživljaj Sitonije.


THALATTA
LOKACIJA: Neposredno uz mesto Kalamitsi. 
OPIS: Prelepa, velika peščana plaža sa stenovitim okruženjem i sa mnogo prirodnog hlada u zaleđu. Pristup kolima do ulaza u kompleks Thalatta sa obezbeđenim parking prostorom izvan kruga kampa, mogućnost za free entrance. SADRŽAJI: Kamp Thalatta sa svim sadržajima, restoran, picerija, beach bar, ležaljke, suncobrani, prodavnica, bazen, vodeni sportovi, toalet.
MORE: Tirkizno plavo, kristalno čisto sa peskom na dnu i nešto naglijim prelaskom u dubinu. 
PLAŽE U BLIZINI: Kalamitsi, Kalamitsi nudist bay, Kriaritsi Klimataria, Porto Koufo. 
OPŠTI UTISAK: Odlična plaža sa svim sadržajima neophodnim za duži ili celodnevni boravak. Odličan bazen sa teretanom, mini market i restoran su vam na raspolaganju kao i hladovina šume u kojoj je smešten kamp.


LATOURA
Latoura Beach je plaža zavučena u dubini uvale tako da je more ovde sasvim izvesno uvek mirno i pošteđeno talasa. Osim toga ovde imate pesak, plitko more, plaža je pogodna ukoliko dolazite sa malom decom. Moguć pristup kolima do same plaže.
Inače na plažu izlazi i apartmanski kompleks Αλέξνδρος Πεχλιβανίδης Κιόσκι ukoliko se nekom ovde baš mnogo svidi pa bi da se tu i smesti. Po meni, neposredna blizina magistrale, dosta čamaca i vezova (kanapa) za njih i sasvim uska plaža razlozi su zbog kojih bi ja ipak nastavio dalje.


LAGONISI 
Odlična peščana plaža sa dosta hlada u zaleđu, pogledom na malo ostrvce, tirkiznim morem i plićakom. Ulaz na plažu se plaća. A tu je i mini peščani sprud koji razdvaja dva dela ove među Grcima izuzetno popularne plaže. Dakle, u dane vikenda nije preporučljivo ovde dolaziti, jer velika gužva je sasvim izvesna. U nastavku parkinga postoji još jedan prašnjavi put koji vodi do samog spruda gde je parking Grka, jer ljudi ne vole da pešače nego kolima do vode. U ovom slučaju debela hladovina borove šume trebala bi biti iskorištena pogotovo za vrelih julskih dana. Sadržaja na plaži nema pa je potrebno poneti vodu, hranu, prostirke, suncobran ukoliko se utaborite na pesku. Nije fensi, ali plaža sa preporukom i interesantnim doživljajem, a kome je stalo do stila, glamura i mesta gde je poželjno biti viđen kako bi mu skočio sitonski rejting pod hitno neka pređe na sledeći naslov putopisa.
 


TALGO BEACH
Dalje magistralom ka jugu i nakon otprilike 1km opet levo prateći prašnjavi put stižete na parking gde obično treba dosta sreće kako bi pronašli neko slobodno mesto. Uz malo veštine i sreće stvorili ste uslove da se pojavite na prvoj od nekoliko plaža Sitonije u apsolutnom trendu. Talgo Beach, plaža simpatičnog naziva i vrhunskog doživlja po svim sadržajima koji su vam dati na raspolaganje. Načičkani suncobrani i ležaljke u korejskoj varijanti, beach bar sa stolicama, lezaljkama, separeima, baldahinima... mnogo voća na pultu bara koje se koristi za dekoraciju raznih egzotičnih napitaka koje ovde možete poručiti. Ima toaleta (pozdravljamo), prodavnica, sladoledžinica, sportskih terena... Muzika, u trendu naravno baš kao i većina posetioca ovog izuzetno lepog i trendi mesta.
All day, all night access, dobro raspoloženje i osmesi na licima, ljuljuškanje u ritmu muzike i konzumacija mnogih zadovoljstava ovde ne izostaju. Gužva primetna, popularnost velika, valjda to ide jedno sa drugim. Tirkiz preovladava i pogled na ono isto ostrvce kao sa Lagonisija. Jedino što i u moru treba pronaći mesta i dobro zapamtiti broj suncobrana kako bi znali da se vratite pod vaš zakupljeni hlad.
 LIVARI BEACH I OSTRVO DIAPORO
Smenom plime i oseke ceo jedan deo pretvara se u jezero, a peščani sprudovi postaju u vreme oseke izazov za mnoge željne izazova. Sada vas slikom i reči vodimo na najlepši deo ovog čuda prirode Livari Beach. Pesak, plitko more, dosta vikendica što ukazuje na popularnost među Grcima i pogled, pogled na Dijaporo. U svakom slučaju drugačije od dosad viđenog pa je to možda dovoljan razlog da se i sami u to uverite.
 


Diaporo, ostrvo koje je glavni razlog za postojanje svih onih silnih čamaca, jedrilica, brodića koje zapažamo još od Ormos Panagiasa i Latoure. Mnogo je razloga zbog kojih treba pronaći način da se ovo rajsko ostrvo poseti. Veliki broj uvala, plaža, plažica, a medju njima i Myrsini Beach po nekima najlepša plaža cele Sitonije.


FAVA
Ovo je u suštini plaža na koju izlaze privatni posedi kroz čije teritorije morate proći kako bi stigli do Fave. Dobar orjentir da ste na pravom putu je crkvica, a put do Fave ispod nje. Šest uvala, pesak sa malo sitnih kamenčića, stene u umetničkim formacijama, more za čistu peticu i mogućnost da se osamite u nekoj od zavučenih uvalica. Mir i tišina zagarantovani.


ZOGRAFOU
Nastavak puta dalje ka jugu karakterišu sve češći usponi, spuštanja, serpentine i oštre krivine pa su lagana vožnja i oprez neophodni. Uostalom tako i treba, jer sada sledi najobdareniji deo istočne obale gde su mogućnosti za skretanja ulevo sa magistrale zaista velike. Prvo nailazimo na skretanje za CAMPING LACARA bungalovski kompleks u šumi i sa izlaskom na plažu KOULTOUMOUSSI. Stroga pravila ulaska u kompleks opet nas uskraćuju za fotografije. Mi nastavljamo 1km dalje gde skrećemo levo i spuštamo se do kampa i plaže ZOGRAFOU.
Oaza zelenila, mesto gde dominantna zelena boja bujne vegetacije daje čarobni odsjaj u kristalno čistom moru. Plaža odlična sa visokim liticama u levom delu koje prave prirodan hlad u popodnevnim satima. Sa desna mol, pa slojevite stene i stazica uz more. Ježevi i ostala morska stvorenja ovde odomaćeni, pa bi ovo moglo biti od značaja za ljubitelja ronjenja. Sadržaji kampa standardni, restoran, prodavnica i toaleti.

 
BAHIA
Put kroz kamp vodi nas do sledeće uvale u sličnom fazonu kada je stenovito okruženje plaže u pitanju. Mesto lepog provoda i prijatne atmosfere, a obećavajućeg naziva BAHIA BEACH CLUB. BAHIA ili nekada PORTO PARADISO mesto dobrih noćnih žurki, muzike u dance ritmu i raspoloženja ojačanog raznoraznim alkoholnim mix kreacijama. Bar, separei, toalet, odlična konzumaciona ponuda i cene primerene nešto luksuznijoj varijanti. Plaža gotovo u potpunosti uzurpirana sadržajima beach bara što s obzirom na namenu ovog mesta ne treba uzeti kao nedostatak. Prepustite se i uživajte.


BANANA
Slična koncepcija, sličan prilaz, slična zelena boja mora, jedino ime potpuno drugačije i voćno BANANA BEACH. Parking u hladu drveća koje ide do same plaže, beach bar i odlični uslovi za dobro raspoloženje. Muzika all day, a često i all night kada je neki od poznatih DJ-eva na ovom lokalitetu. Tada su i noći nešto duže. Levi deo plaže za free varijantu, a može i full free u Septembru kada je beach bar zatvoren, a poseta ovom mestu drastično umanjena.


MANASSU
Manassu beach plaža u belom! Ovde je sada bela dominantna boja, a more ponovo u nijansama svetlo plave. Sadržaji još kompletniji, taverna/beach bar, toalet, ležaljke, suncobrani, separei, baldahini, tende, a tu je i kamp A klase ONEIROU (Dream ili Snovi). Mesto odiše urednošću i dobrom organizacijom, a konzumacija obavezna ukoliko želite pod suncobran.
Plaža je sa šljunkom, na nekim mestima i krupnijim, ali tu su drvene staze, bele naravno, koje vas vode do same vode. Šljunak se nastavlja i u vodi, ali dno vrlo brzo prelazi u dubinu, pa se plivati mora. Jedno zaista lepo i prijatno mesto, naročito za one koji vole stvari u trendu.


ARMENISTIS
Kamp ARMENISTIS. Sudeći po tabli sa piktogramima koji slikovito opisuju ponuđene sadržaje na ovom mestu ćemo se definitivno zadržati malo duže. Međutim nailazimo na rampu, raspitujemo se i saznajemo da se ulaz u kamp plaća.
Da bi iskoristili ponuđenu mogućnost potrebno je da ostavite neki dokument na ulasku (sigurnosni razlozi) koji će vam biti uredno vraćen po napuštanju. Predlažemo da ostavite npr. međunarodnu vozačku dozvolu, ipak pasoš i ostali važniji dokumenti treba da su uz vas. Auto ostavljate na suncu pa stavite senilo na šoferku, a onda se prepustite kompletnom doživljaju. Unutar kampa su vam dostupni svi mogući sadržaji restoran, beach bar, tuševi, toaleti, medicinska asistencija, prodavnica i naravno plaža ARMENISTIS BEACH u svom punom sjaju.
Fantastična peščana plaža impozantnih dimenzija pa se i kraj velikog broja posetilaca nekako gužva ne oseća. To se naročito odnosi na levi (severniji) deo plaže. Južni (desni) sa svim sadržajima kako bi ovde ostali ceo dan. Suncobrani, ležaljke, lifeguard, vodeni sportovi, teren za odbojku na pesku, beach bar, muzika, dobro raspoloženje i mnogo nasmejanih ljudi koji se utapaju u vrhunske performanse ove sjajne plaže. Boja mora sitonsko tirkizna, pesak sitni beli za decu sasvim bezbedno. Ukratko plaža i kamp klase A.


ORANGE BEACH 
Silazak sa asfalta pa belim prašnjavim putem sada dublje u šumu do parkinga u hladu. Praktično svako drvo koje ugledate, a kojem se može prići mesto je gde ukoliko je slobodno možete bezbrižno ostaviti vaš automobil. Pešačenje minimalno, nizbrdo u levo, ali oni kojima je i to mnogo mogu se spustiti kolima do same plaže i ostaviti auto na suncu (senilo za šoferku u tom slučaju preporučujemo). Neki naši zemljaci ovu mogućnost uveliko koriste.
ORANGE BEACH/Πορτοκάλι/narandžasta plaža je peščana uvalica u stenovitom okruženju, tirkiz/svetlo plavo more, plićak i svi sadržaji dostojni modernog pristupa obilasku plaža. To znači, beach-bar sa fast food varijantom ishrane, napici sa i bez kofeina odnosno sa i bez alkohola, sladoled i muzika, malčice pojačana urbanog ritma, ležaljkama i suncobranima pod koje se možete uvaliti ukoliko poručite nešto od ponuđenog. Ima kabina/toalet i još jedna mobilna kantina malčice iznad plaže. I gužva maksimalna, kako na obali tako i u vodi. Ima i pogled na Atos. Plaža apsolutno trendi.
Plićak u vodi i onaj fini pesak koji u sadejstvu sa suncem daje fenomenalnu tirkiznu nijansu uvek toploj vodi, neki cm kvadratni slobodnog peska na obali i sladoledi možda će biti presudni u odluci da ovde dovedete i vašu dečicu. ORANGE BEACH svakako treba obići, ako je moguće izbeći gužvu i mnoge busevima organizovane izlete turista. Ima ova plaža svojih čari, a to najbolje znamo svi koji je pamtimo iz nekih mnogo boljih starih vremena. Pa ipak i kraj svih nedostataka ona ostaje i dalje najslikanija plaža Sitonije, a za neke jedini i odgovarajući izbor.
 


PLATANITSI
Nailazimo na kapiju kampa PLATANITSI. Ulaz se u sezoni naplaćuje, u septembru polupodignuta rampa pa je ulaz slobodan. Put se dalje račva u dva kraka, desni koji vodi do plaže i na daleko poznatog beach bara AFRICAFE koji ovo mesto drži na visokom stepenu popularnosti ceo dan, a često i celu noć. Izuzetno posećeno mesto, u trendu, sa sadržajima koji raspoloženje drže na maksimumu. Ovde mladost Halkidikija pronalazi zabavu na plaži dostojnu priče i preporuke. Plaža, vrhunska, suncobrani, ležaljke, lifeguard, ali i gužva u sezoni kao kolateralna šteta izuzetne popularnosti. Ima i klub za ronjenje uz mogućnost rentiranja opreme. Dakle desni krak puta vodi vas u zagarantovan provod i uživanje.

Levi krak puta uvodi nas u dubinu samog KAMPA PLATANITSI smeštenog u gustoj borovoj šumi i sa svim sadržajima neophodnim za prijatan boravak (supermarket, toaleti, tuševi sa toplom vodom, vodeni sportovi, recepcija). Severna ivica kampa završava se kanalom punim vode i trskom, naravno i komarcima koji idu uz takav ambijent. Ali ovo nikom ne smeta, jer na ovoj lokaciji smešteni su pravi zaljubljenici u prirodu i more sa kamp kućicama praktično na samoj plaži. Zamislite samo kako je to provesti celo leto na plaži. Privlačno, zar ne? A sve sa pogledom na Atos.
Kanal obilazimo samom plažom, a druga opcija je zemljani put na koji se izlazi iz sredine kampa pa uz pašnjake sa konjima. U oba slučaja dolazimo do dela sa stenama i verovali ili ne opet kamp kućicama. Kako su ih ovde postavili, nije mi jasno, ali ih ima baš dosta mahom sa Nemačkim obeležjima. Ovde se nalazi i nekoliko uvalica zaklonjenih stenama, malo težeg pristupa, ali zato pravi raj za romantike, zaljubljene i one koji svoje slobode oslobađaju dalje od gužve uobičajene za trendi lokalitete.
 

Zahvaljujemo na opisima gospodinu Zoranu Vujčiću i sajtu www.sitonijanadlanu.com.


Copyright: Mirno More 2008 - 2021. All rights reserved.