BANJE SRBIJE

  
 
Potreban Vam je smeštaj u nekoj od banja u Srbiji?
Pozovite odmah turističku agenciju Mirno More: 030/581029 ili 063/8500868 

Prolom Banja

Prolom banja se nalazi 300 km južno od Beograda, 85 km od Niša, 23 km jugoistočno od Kuršumlije, na južnim padinama planine Sokolovice (550-668 m nadmorske visine). 

Voda Prolom banja leči (ili pomaže u lečenju):

 1. bolesti bubrega i mokraćnih puteva,
 2. bolesti organa za varenje,
 3. bolesti kože,
 4. bolesti krvnih sudova
 5. vanzglobni reumatizam.

Prolom banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Prolom banja ima više izvora termomineralne vode temperature od 26 do 31,5*C. "Prolom voda" je prijatnog ukusa i bez mirisa, pa se preporučuje i zdravim osobama kao pijaća voda izuzetnog kvaliteta.

Ovaj kraj je poznat po manastirima i crkvama (Crkva Sv. Petke, Lazarica) iz svih perioda srpske istorije... Živopisna okolina ove banje pogodna je za izlete i rekreativne aktivnosti, a organizuje se poseta jedinstvenom prirodnom fenomenu "Djavolje varoši"...

Gostima su na raspolaganju teretana, kinezi sala, bazen, šetnje stazama zdravlja...

Prolom banja smeštaj: Kontakt

 

Banja Ždrelo

Banja Ždrelo se nalazi u Opštini Petrovac na Mlavi, prema Žagubici, na nadmorskoj visini od 160 do 240 m. Okružuju je sa dve strane Homoljske planine, sa dva vrha: Veliki i Mali Vukan.

Naziv “Ždrelo” je dobila jer se nalazi na samom ulazu u Gomjačku klisuru. Od Petrovca na Malavi udaljena je 9 km, od Srebrnog jezera 80 km, a od Beograda 130 km.

Do Banje se dolazi autoputem Beograd-Niš. Skrene se sa autoputa kod Požarevca i nastavlja magistralnim putem prema Petrovcu na Mlavi.

Voda Banje Ždrelo leči (ili pomaže u lečenju):
1. kožne bolesti
2. bolesti lokomotornog aparata

Banja Ždrelo prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

U Banji Ždrelo preovlađuje umereno-kontinentalna klima. Njene termalne vode imaju konstantnu temperaturu od oko 40 oC tokom cele godine. Tako da se bazeni u banji koriste svih 12 meseci u godini. U sklopu bazena nalazi se salon za masažu, sauna, đakuzi. Postoje takođe mali bazeni sa podvodnom masažom, masažne kade. Sva kupališta banje koriste termomineralnu vodu. Zbog ne tako velikih kapaciteta u banju gosti najčešće dolaze da provedu vikend.

U blizini Banje Ždrelo se nalaze značajni kulturno-istorijski spomenici homoljskog kraja kao i manastiri. Poznat je manastir Gornjak iz kraja 14 veka, čuven po pećkoj isposnici. Manastir je zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića. U blizini su ostaci srednjevekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i manastir Vitovnica. Na obe obale reke Mlave nalazi se ostaci srednjevekovnog grada Ždrelo. Ostali su ostaci njegovih bedema i kula.

Smeštaj u Banji Ždrelo: Kontakt

 

Banja Koviljača

Banja Koviljača se nalazi 142 km jugozapadno od Beograda, a od Loznice je udaljena 6 km i nalazi se u regionu Podrinja u zapadnoj Srbiji. Smeštena je na desnoj obali reke Drine, ispod planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 125 m. Do Banje Koviljače se dolazi magistralnim putem Ruma-Šabac-Loznica.

Voda Banje Koviljače leči (ili pomaže u lečenju):

 1. reumatična oboljenja,
 2. degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba
 3. diskus herniju i stanja nakon operacije diskus hernije
 4. osteoporozu
 5. posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičmenog stuba
 6. lakša oštećenja centralnog nervnog sistema
 7. lezije perifernih nerava
 8. mišićna oboljenja
 9. pojedina ginekološka i kožna oboljenja
 10. sterilitet
 11. limfedem

Prirodni lekoviti faktori Banje koviljače su:
Termomineralna voda i peloid Banje Koviljače. Termomineralna voda, koja se koristi u terapijske svrhe u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju - Banja Koviljača, na osnovu terenskih i kompletnih fizičko – hemijskih ispitivanja, pripada kategoriji natrijum – kalcijum – hidrokarbonatnih hipotermi.

Primenjuje se u vidu: kupanja ( lokalnog ili opšteg ) i orošavanja.

Okolina Banje je veoma bogata kulturno-istorijskim spomenicima. U samoj Banji se nalazi “Koviljkin grad” (arheološki ostaci Rimskog grada), a nedaleko na planini Cer se nalaze takođe utvrđenja starih gradova Kosanin i Trojanov grad. Blizu Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Tu je i manastir Tronoša, u kome je smešten "Muzej ranog Vukovog školovanja", u ovom manastiru se Vuk učio pismenosti.

Banja ima lepo uređen park pogodan za šetnje i rekreaciju. Na reci Drini postoji lepo sređeni prostori za ribolov, u blizini je izletište Gučevo, gde će te uživati u lepotama ovog predivnog predela Srbije.
Ujedno, u banji postoje i tereni za male sportove, plaže na Drini pogodne za kupanje...

Banja Koviljača smeštaj: Kontakt

 

Vrnjačka Banja

Vrnjačka banja je udaljena oko 200km južno od Beograda. Nalazi se u severnoj podgorini planine Goč, na oko 325m nadmorske visine, u dolinama i dolinskim stranama Lipovačke i Vrnjačke reke, desne pritoke Zapadne Morave.

Klima je tipično kontinentalna sa prosečnom godišnjom teperaturom 10,5°C, a srednja letnja 20°C i 764mm vodenog taloga.

U Vrnjačkoj Banji se nalaze izvorišta desetak mineralnih i termomineralnih voda različitih hemijskih i fizičkih osobina. Preko 100 godina Vrnjačka Banja neguje turističku, ali i lečilišnu funkciju.

Voda Vrnjacke Banje leči (ili pomaže u lečenju) sledećih bolesti: 

 1. šećernu bolest 
 2. stanje posle preležane zarazne žutice 
 3. hroničnog zapaljenje creva i želuca 
 4. bolest žučne kese i žučnih puteva 
 5. čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu 
 6. bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti

Najstarija i najpoznatija voda u Vrnjačkoj Banji je Topla voda. Topla voda se nalazi u samom centru Vrnjačke Banje. Voda sa ovog mineralnog izvora je bezbojna, prozračna, bogata natrijum hidrokarbonatom, prijatnog je ukusa i svi je rado piju. Temperatura lekovite vode je 36,5° C i koristi se za balneološku terapiju.

Mineralna voda Snežnik sadrži natrijum, kalijum, magnezijum, hidrkarbonata. Mineralna voda sa izvora Snežnik ima temperaturu od 16,8° C, i koristi se za balneološku terapiju.

Mineralni izvor Slatina nalazi se u zoni Lipovačke reke. Lekovita voda sa ovog izvora je žuta i slabo mutna i najviše sadrži natrijum hidrokarbonata. Temperatura vode na izvoru Slatina je 14° C i pogodna je za balneološku terapiju.

Mineralna voda sa izvorišta Jezero je slabo žuta i prozračna i bogata je natrijum karbonatom. Vrlo je pitka jer je slabo mineralizovana.Temperatura mineralne vode na izvoru Jezero je 25,5° C i pogodna je za balneološku terapiju.

Vrnjačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

U blizini Vrnjačke Banje se nalaze mnogobrojni spomenici kulture: manastiri Studenica, Žiča, Gradac, Djurdjevi Stupovi, Sopoćani, Ljubostinja, Kalenić, Veluce, zatim utvrdenja Maglić, Ras, Brvenik itd.

Banja je poznata po mnogobrojnim kulturnim priredbama u okviru Vrnjačkog kulturnog leta.

Vrnjačka banja ima lepo uredjen centar za šetnju, uredjene parkove, planina Goč sa ski stazama a najlepše je noćna vožnja.
Vrnjačka Banja pored šetališta, poseduje čuvene parkove koji datiraju iz 19 veka. Ako želite dugačke šetnje, pravo uživanje u prirodi tu je i Planina Goč udaljena svega 11km od centra Vrnjačke Banje. Ova planina sa svojom čistim vazduhom povoljno utiče na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervnog sistem, a takođe je dobra za rekreaciju i treniranje. Najviše privlači ljubitelje zimskih sportova.

Za ljubitelje sportskog ribolova uređene su Podunavačke bare (10 km) na Zapadnoj Moravi gde se i održavaju velika sportska takmičenja. Postoje i idealni uslovi za bavljenje lovom u uređenom lovištu na Goču.

Vrnjačka Banja ima bogate sportske sadržaje kao što su: tri travnata fudbalska terena, atletska staza, kuglana, stoni tenis, bodi bilding, tereni za male sportove (košarka, odbojka, rukomet, tenis), mogućnost vožnje bicikla, otvoreni i zatvoreni bazeni…

Vrnjačka Banja, ima sve više gostiju koji dolaze na sportske pripreme, igre i rekreaciju. Sportsko rekreacioni centar "Raj" sa tri travnata terena (fudbalska) jedan je od značajnijih objekata u Vrnjačkoj Banji.

Jedan od značajnijih objekata je sportska hala koja ispunjava uslove za sve sportove u dvorani kao što su: košarka, odbojka, rukomet, borilački sportovi, stoni tenis, mali fudbal, bodi bilding itd. Takođe su tu i mali sportski tereni na otvorenom kao i zatvoreni bazeni i otvoreni olimpijski bazen. Bazeni ispunjavaju kriterijume za sve vrste vodenih sportova.

Vrnjačka Banja smeštaj: Kontakt

 

Niška Banja

Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnjaka, ogranka Suve Planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.

Voda Niške Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. bolesti lokomotornog aparata,
 2. kardiovaskularne bolesti,
 3. stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda,
 4. rehabilitacija bolesnika posle ugradjiivanja endoproteze kuka i kolena,
 5. postraumatska stanja,
 6. stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona,
 7. zapaljenski i funkcionalni sterilitet.

Lekovitost i specifičnost voda Niške banje daju radonske termomineralne vode i prirodan mineralni peloid.Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38° C), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi.

Organizuju se posete do grada Niša koji ima veliki broj spomenika iz turskog perioda (Ćele-kula), kao i poznati rimski grad Mediana....

Niška Banja ima izuzetno umirujuću umereno-kontinentalnu klimu. Veoma lepo uredjen banjski park se prostire na oko 5 ha, a u neposrednoj blizini je i park-šuma Koritnik, sa uredjenim trim stazama. Tu je i poznata Sićevačka klisura, a mogu se posetiti i Bojanine vode....

Niška Banja ima više terena za sportska takmičenja i rekreaciju: terene za fudbal,, rukomet i tenis, hipodrom sa rekreativnim jahanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru, i kuglanu...

Smeštaj u Niškoj banji: Kontakt

 

Ribarska Banja

Ribarska Banja se nalazi na 200km južno od Beograda u Rasinskom okrugu. Ribarska Banja je smeštena u centralnoj Srbiji na severoistočnim obroncima Velikog Jastrepca, u klisurastom delu Ribarske reke koji se tu formira kao Banjska reka.

Okružena je gustom šumom sa uvek svežim i čistim vazduhom, pa se može nazvati i vazdušnom banjom.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 540 m. Udaljena je od Kruševca oko 35km, a od Beograda 200km. Povezana je železničkom prugom i autoputem Beograd-Niš kod Đunisa i Deligrada.

Voda Ribarske banja leči (ili pomaže u lečenju):

 1. stanja posle koštanih preloma,
 2. stanja posle operacije na kostima,
 3. kontrakture zglobova,
 4. deformacije kičmenog stuba,
 5. posttraumatska i postoperativna pareza,
 6. pareze nerava,
 7. hemiplegije,
 8. hemipareze.

Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici "Ribarska Banja".

U Ribarskoj Banji postoje 6 izvora mineralne vode, temperature od 38 do 42*C, a zbog gustih šuma i čistog vazduha ima karakteristike klimatskog mesta.

Okolina banje je bogata spomenicima kulture iz raznih perioda istorije. Organizuju se izleti do Niša i Kruševca, gradova sa bogatim istorijskim nasledem. Tu su i manastiri Ljubostinja, Veluće, Kalenić itd.

Ribarska Banja se nalazi u području veoma bujne vegetacije i čistig vazduha. U neposrednoj blizini je i šumovita planina Jastrebac. Prirodne lepote ove Banje, dobre saobraćajne veze i blagotvorno dejstvo termalnih voda, svrstavaju je u naše vodeće Banje. Njeno postojanje vezuje se još za antičko doba, a predpostavlja se da su ove tople vode koristili rimski legionari, a u srednjem veku i srpska vlastela.

U Ribarskoj Banji postoji dvorana u kojoj se održavaju raznovrsne rekreativno zabavne priredbe.

Ribarska Banja smeštaj: Kontakt

 

Ovčar Banja

Ovčar banja se nalazi 150 km jugozapadno od Beograda. Udaljena 15 minuta vožnje od Čačka, prema Zlatiboru. 

Voda Ovčar banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. reumatska oboljenja,
 2. degenerativni reumatizam,
 3. spondiloze,
 4. artroze,
 5. posledice preloma kostiju,
 6. nervna oboljenja.

Termalna voda temperature 36-38*C, pH=7, tvrdoće 8,7 mgE/1 i mineralizacije 0,66 mg/l.

Na ovom prostoru nalazi se jedinstvena kulturno-istorijska celina sa devet manastira iz XIV i XV veka.

Ovčarsko-kablarska klisura je jedna od najlepših klisura u Srbiji koju odlikuje izvanredna pejzažna raznolikost i bogatstvo raznovrsne flore i faune. Okružena je pitomim planinama Ovčar i Kablar. Na reci Zapadnoj Moravi izgradena su i dva veštačka jezera pogodna za sportove na vodi i ribolov.

Ovčar Banja smeštaj: Kontakt

 

Soko Banja

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u kotlini izmedju planine Rtanj (1560m) i Ozrena (1117m) nadmorske visine, na 220km od Beograda i 60km od Niša. Auto-putem je povezana preko Aleksinca sa svim većim gradovima u Srbiji.

Voda Soko Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. bronhijalnu astmu,
 2. hronični hepatitis,
 3. psioneuroze,
 4. neurastenije,
 5. lakše oblike povišenog krvnog pritiska,
 6. hronični reumatizam,
 7. hronična reumatska i degenerativna oboljenja,
 8. išijas i stanja nakon povreda.

Prirodni lekoviti faktori Sokobanje su termomineralni izvori temperatura od 28 stepeni C (Banjica) do 45,5 stepeni C (Park), gas radon uz povoljnu jonizaciju, čist planinski vazduh bez prisustva aerozagadjenja, velika koncentracija negativnih jona (anjona) i izuzetno blagotvorna umereno-kontinentalna klima.

U blizini Sokobanje se nalaze i nekoliko srednjevekovnih gradova - Bovan, Sokograd i Vrmdža. U Sokobanji se organizuju značajne kulturne manifestacije: "Sv.Jovan Biljober", "Prva harmonika Srbije ", umetničke kolonije "Sokograd", "Banjsko kulturno leto", "Zlatne ruke" i dr.....

Sokobanja ima lepo uredjene parkove, u samom centru tursko kupatilo Amam i Milošev konak. Mnoštvo izletišta od kojih su najlepša i najposećenija: Lepterija, Sokograd, restoran Pećina, Očno, Kalinovica, Barudžije, Ozren, Sesalačka pećina, izvor reke Moravice, Vrmdžansko jezero, Vrmdžanski stari grad, Grudonjske vodenice, Borići, Bovansko jezero..

U Sokobanju možete doći i da se bavite skoro svim sportovima, jer Soko Banja ima sve vrste terena i to: Teniski tereni, tereni za maili i veliki fudbal, košarkaške terene, kuglane, streljane, lovišta kakve samo možete da poželite na Rtnju, Ozrenu, Devici, Bukoviku, i da se bavite ribolovom na reci Moravici i Bovanskom i Vrmdžanskom jezeru.

Za extremne sportiste tu su planina Rtanj i Ozren.

Soko Banja smeštaj: Kontakt


Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi u severozapadnoj Srbiji u slivu reke Kolubare, u valjevskoj Podgorini. Do Banje Vrujci se dolazi preko ibarske magistrale, putem Beograd-Valjevo.

Na samo 92km od Beograda. Banja Vrujci smeštena kod sela Gornje Toplice blizu Mionice u Kolubarskom okrugu. Banja Vrujci ima blagu umereno-kontinentalnu klimu i leže na nadmorskoj visini od 179 do 252 m.

Voda Banja Vrujci leči (ili pomaže u lečenju) sledećih bolesti:

 1. reumatizam,
 2. ginekološka oboljenja,
 3. malokrvnost,
 4. kamen u bubregu i mokraćnim putevima,
 5. kožna oboljenja,
 6. brze zarastanje rana,
 7. oboljenja očiju.

U Banji Vrujci se nalazi 6 izvora mineralne vode (26°C do 27°C) i lekovito blato.
Termalne vode u Banji Vrujci su niskomineralne, zemnoalkalne, hipoterme (26 -27°C).

Voda je hidrokarbonatno-kalcijsko magnezijskog tipa, male mineralizacije. Izdašnost vode varira od 80 do 470l/s. Vrujci se po izdašnosti izvora ubrajaju u vodeće Banje Srbije.

Mineralna voda se koristi za kupanje i piće, a pored vode postoji i lekovito blato koje se koristi u vidu obloga. Rehabilitacioni centar pruža kompletan zdravstveni tretman: hidroterapiju ,kinezi terapiju, elektroterapiju i terapiju blatom.

U blizini Banje se nalazi: Kameni most, manastiri Bogovodja u selu Struganik, nadomak banje je rodna kuća Živojina Mišića, Crkva Sv. Vaznešenja iz 19. veka...

Okolina sa svojim prirodnim lepotama veoma je živopisna i najbolje se može upoznati i doživeti u šetnjama uređenim trim stazama. Banja Vrujci i njena okolina geografski pripadaju srcu Srbije, a po atmfosferi, klimi i ambijentu pružaju mir, opuštenost i zdravlje koji su idealni za aktivni odmor i rekreaciju, koje u gradskim sredinama teško možete naći.

Od sportsko-rekreativnog sadržaja, Banja Vrujci se može pohvaliti sa kompleksom bazena koje u toku leta odnosno turističke sezone, poseti dnevno preko 1500 kupača i turista.

Valjevske planine pružaju izuzetne uslove za lov, a reke Toplica, Kolubara i Lepenica su omiljene za sportski ribolov.

Banja Vrujci smeštaj: Kontakt

 

Banja Junaković

200 km severozapadno od Beograda, u blizini Apatina.

Voda Banja Junaković leči (ili pomaže u lečenju):

 1. svih vrsta reumatizma,
 2. traumatološka oboljenja,
 3. povrede perifernog nervnog sistema,
 4. stanja postoperativne ortopedije i posle operacije kičmenog stuba,
 5.  posledice cerebralnog insulta,
 6. ginekološka oboljenja i neka nespecifična oboljenja respiratornog aparata.

Banja ima izvore termomineralne vode, cija se temperatura penje i do 60 C

U blizini banje se nalaze značajni gradski centri kao što su Sombor, Subotica i Apatin sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom...

Pored banje protiče reka Dunav sa bogatim lovištima i ribolovnim područjima i mogućnostima za sportove na vodi....

Banja raspolaže kompleksom od deset spoljnih bazena, vodenim toboganom, terenima za tenis, mali fudbal i rukomet, zatvorenim terapijskim bazenom i saunom...

Banja Junaković smeštaj: Kontakt

 

Banja Kanjiža

Udaljena je 200 km severno od Beograda. Banja Kanjiža se nalazi u Vojvodini na severu Srbije. Do Kanjiže se dolazi autoputem Beograd-Novi Sad-Subotica-Horgoš ili železnicom Beograd-Subotica. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 87m.

Voda Banje Kanjiža leči (ili pomaže u lečenju) sledećih oboljenja:

 1. reumatizam,
 2. stanja nakon povrede lokomotornog aparata,
 3. povrede perifernog nervnog sistema,
 4. stanja postoperativne ortopedije,
 5. stanja posle operacije kicmenog stuba,
 6. rehabilitacija dece i
 7. stanja ostecenog nervnog sistema.

Lečenje se obavlja u Specijalnoj Bolnici za rehabilitaciju Banja Kanjiža, koja je opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju.

Termo-mineralna vode ove banje spada u natrijum -hidrokarbonatne - sulfidne hiperterme, cija je temperatura na izvorima 51°C, 64°C, 72°C.

Mineralno blato (peloid), specificnog sastava takodje se primenjuje u terapiji.

Posebno su intreresantna stara gradska jezgra Subotice i Kanjize... Spada u najlepše krajeve Vojvodine.

Gostima stoje na raspolaganju dva zatvorena bazena, sauna, sportska dvorana kao i tereni za fudbal, kosarku, rukomet i tenis. Na obali Tise se nalazi potpuno opremljen kamp..

Takodje na njenoj obali je park sa stazama za šetnju, a reka je pogodna za sportove na vodi i pecanje. Obližnja lovišta pružaju mogućnost za lov na nisku i visoku divljač. Iz Banje Kanjiže se mogu organizovati izleti do Subotice, jezera Palić i ergele Zobnatica..

Banja Kanjiža smeštaj: Kontat

 

Banja Palić

Palić se nalazi na severu Srbije, 7 km istočno od Subotice, i 186 km od Beograda. Do Palića se dolazi auto-putem E-75 i železnicom, pravcem Beograd - Subotica. Nadmorska visina jezera Palić je 102 m.

Voda Banje Palić leči (ili pomaže u lečenju) sledećih oboljenja:

 1. reumatizam,
 2. išijas,
 3. kožna oboljenja,
 4. ginekološka oboljenja,
 5. nervna oboljenja,
 6. bolesti digestivnog trakta.

Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična sa temperaturom oko 25*C. Mineralna voda sadrži litijum i rubidijum koji su korisni u lečenju reumatičkih i nervnih oboljenja.

Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod sraštavanja kostiju.

Palić se nalazi u neposrednoj blizini Subotice koja ima izuzetno dobro očuvane znamenitosti i veoma atraktivnu arhitekturu...

Palić ima jedan od najlepše uredjenih parkova i veoma dobro opremljeni zoološki vrt. Posetioci ove banje mogu se baviti veslanjem, jedriličarenjem, ribolovom, kako na Palićkom, tako i na Ludoskom jezeru koje je u blizini...

Banja raspolaže teniskim terenima, zatim terenima za male sportove, atletskom stazom, otvorenim i zatvorenim bazenima sa termalnom vodom. Na obali Palićkog jezera postoje lepo uredjena kupališta.

Banja Palić smeštaj: Kontakt

 

Sijarinska Banja

Sijarinska Banja nalazi se 330 km južno od Beograda.

Voda Sijarinske Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. oboljenja koštano-mišićnog sistema,
 2. išijas,
 3. lumbago,
 4. stomačna oboljenja i bolesti creva,
 5. bolesti bubrega i mokraćnih puteva,
 6. pesak u mokraćnim kanalima,
 7. stanja posle razbijanja ili hirurškog odstranjenja kamena,
 8. upale mokraćnih puteva i bolesti jetre,
 9. žučnih puteva i pankreasa,
 10. ginekološka oboljenja,
 11. zapaljive procese i izvesne oblike steriliteta,
 12. plućne bolesti,
 13. neuroze,
 14. blaže i srednje oblike šećerne bolesti,
 15. konjuktivitis.

Banja ima mineralne vode temperature od 32*C do 72*C, kojih ima 18 na dužini od 800 m, a svi su različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature.

Postoji i radioaktivno-sumporovito blato. U banji postoji gejzer tople vode čiji vodeni stub dostiže visinu do 8 m i povremeni gejzer koji eruptira na svakih 10 minuta - dva jedinstvena gejzera u Evropi

U neposrednoj blizini banje se nalaze ostaci Caričinog grada "Justiniana Prima" iz vizantijskog perioda...

Sijarinska Banja je smeštena u dolini reke Jablanice u podnožju planine Goljak, okruzena gustom hrastovom i bukovom šumom, koja pokriva 50 km2 okoline, pa je zaštićena od jačih vetrova, a magla u ovom području nije zabelezena. Okolina banje je pogodna za lov, a na reci Jablanici je moguć sportski ribolov...

Gostima stoji na raspolaganju zatvoren bazen i veliki broj terena za male sportove...

Sijarinska Banja smeštaj: Kontak

 

Bujanovačka Banja

360 km južno od Beograda, 2,5 km od Bujanovca

Voda Bujanovačke banje leči (ili pomaže u lečenju) sledećih bolesti:

 1. reumatske bolesti,
 2. stanja posle povreda i operacija,
 3. kožne bolesti,
 4. ginekološka oboljenja,
 5. neke kardiovaskularne bolesti,
 6. poremećaji periferne cirkulacije.

Termomineralne vode, lekovito blato (peloid), ugljen dioksid

Manastir Sv. Prohor Pcinjski (11. vek),Sv. Djordje u Starom Nagorićanu i Manastir Gračanica

Bujanovačka Banja smeštaj: Kontakt

 

Mataruška Banja

160 km južno od Beograda, 8km od Kraljeva.

Voda Mataruške banje leči (ili pomaže u lečenju) sledećih oboljenja:

 1. degenerativna reumatska oboljenja,
 2. zapaljenska reumatska oboljenja u smirenoj kliničkoj i laboratorijskoj fazi,
 3. stanja posle korektivnih operativnih zahvata na lokomotornom aparatu,
 4. hronična ginekološka oboljenja i posledični sterilitet,
 5. primarna i sekundarna oboljenja perifernih erterija, pareze i paralize perifernog motornog neurona,
 6. kožna oboljenja.

Mataruška Banja ima izvore mineralne vode temperature od 42*C do 51*C sa dosta sumpora (25 mg/l)

Banja je okružena bogatim kulturno-istorijskim nasledjem, manastiri: Žiča (13. vek), Studenica (12. vek), Ljubostinja (14.vek), srednjevekovni grad Maglić (14. vek).

Banja ima mogućnost organizovanja kongresnog turizma (seminari, savetovanja, simpozijumi). Ova banja je okružena planinama Stolovi, Troglav i Cemerno koje se pogodne za izlete, lov i planinarenje.

Mataruška Banja smeštaj: Kontakt

 

Gamzigradska Banja

Gamzigradska banja se nalazi u blizini Zaječara oko 240 km jugoistočno od Beograda.

Voda Gamzigradske Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema,
 2. vibraciona bolest,
 3. ginekološka oboljenja (sterilitet kod žena),
 4. zglobni i vanzglobni reumatizam,
 5. ortopetske bolesti i posttraumatska stanja,
 6. neurološka oboljenja,
 7. bolesti vezivnog tkiva,
 8. anomalije dečijeg uzrasta.

Gamzigradska Banja ima lekovite izvore mineralne vode sa temperaturom od 42*C.

U blizini Gamzigradske Banje se nalazi jedan od četiri rimska carska grada u Srbiji - Felix Romuliana, sa očuvanim višebojnim podnim mozaikom, zatim manastir Suvodol i Grliški manastir...

U okolini banje se nalazi planina Rtanj, Zlotska pećina kao i veći broj jezera...

Izvanredni uslovi za pripremu sportista, dva fudbalska terena, tereni za male sportove i teniski tereni...

Gamzigradska Banja smeštaj: Kontakt 

 

Selters Banja

Nalazi se 46 km južno od Beograda, pored Mladenovca.

Voda Selters Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. oboljenja i oštećenja lokomotornog sistema,
 2. reumatska degenerativna i zapaljenska obljenja kičmenog stuba i zglobova,
 3. posttraumatska stanja,
 4. oboljenja izazvana vibracijom,
 5. hronična oboljenja respiratornog sistema,
 6. oboljenja perifernih krvih sudova i perifernog nervnog sistema i posledica oštečenja centralnog nervnog sistema vaskularnog porekla.

Hipertermalna (temperatura 50*C) alkalno-murijatična ugljeno-kisela mineralna voda "Selters" koja se koristi pijenjem, kupanjem i inhaliranjem. Voda se koristi u lečenju jos od 1908. godine, a kao prirodno lekovito sredstvo nagradjena je u Briselu 1906. i Londonu 1907. godine.

Izmedju dva rata bila je oficijelna po našoj, francuskoj i nemačkoj farmakopeji i prodavala se u apotekama.

U blizini ove banje je manastir Pavlovac, zatim zadužbinski kompleks u Topoli i na Oplencu, a na svega 45 km udaljenosti je i grad Beograd.

Selters Banja smeštaj: Kontakt

 

Vranjska Banja

418 km južno od Beograda, kod Vranja.

Voda Vranjske Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. bolesti lokomotornog aparata,
 2. degenerativni reumatizam,
 3. ekstraartikularni reumatizam,
 4. posledice trauma i stanja posle preloma kostiju,
 5. neurološka oboljenja ginekoločka oboljenja.

Vode Vranjske Banje spadaju u red slabo sumpornih, alkalnih, saliničnih gvoždjevitih hipertermi. Temperatura ovih voda je jedna od najviših u Evropi i iznosi od 94 do 110*C

Narodni muzej u Vranju, kuća Bore Stankovića, Harem luk, Beli Most...

Ovu banju okružuju obronci planine Besne Kobile koja je bogata bujnom vegetacijom i pogodna za šetnje i izlete. U neposrednoj blizini je i Vlasinsko jezero...

Vranjska Banja smeštaj: Kontakt

 

Banja Palanački Kiseljak

Banja Palanački Kiseljak se nalazi u Smederevskoj Palanci u severoistočnom delu Šumadije, na prelazu u Velikomoravsku niziju, na prosečnoj nadmorskoj visini od 103 m.

Ceo ovaj kraj je poznat pod imenom Donja Jasenica, po donjem toku reke Jasenice. Severno i severozapadno od ovog kraja pruža se Podunavlje, istočno je dolina reke Velike Morave sa Pomoravljem, a južno i zapadno Rudnički i Kosmajski kraj.

Banja je udaljena oko 80 km od Beograda, sa kojim je povezana železičkom prugom Beograd-Niš koja prolazi kroz sam grad dok je priključak na autoput Beograd-Niš kod Velike Plane i udaljen je 13 km.

Voda Banje Palanački Kiseljak leči (ili pomaže u lečenju) sledećih bolesti:

 1. sterilitet (primarni i sekundarni)
 2. hronični zapaljenski i nezapaljenski reumatizam u mirnom stadijumu spondiloze, spodilatroze i diskopatije
 3. postreumatska i postoperativna stanja koja su dovela do slabljenja mišića i ograničenja pokreta zglobova
 4. urođeni i stečeni deformiteti kod dece i odraslih 
 5. neurološka oboljenja periferne oduzetosti
 6. hronična oboljenja unutrašnjih organa

Banja Palanački Kiseljak ima umereno-kontinentalnu klimu. U banji postoje četiri izvora mineralne vode. Ove vode spadaju u kategoriju kategoriji natrijum-hidrokarbonatnih, ugljenokiselih hipotermi.Koriste se u balneološke svrhe kao i u stone. Na tržištu je poznata stona voda "Karađorđe". Treba spomenuti da je prvi opis banje dao turski putopisac Evlija Čelebija koji je 1719 godine opisuje kao “ozidanu banju sa lekovitom vodom”.

Banja Palanački Kiseljak pruža uslove za raznovrstan kulturno-zabavni život banjskih gostiju.

Organizuju se izleti do Velike Plane, manastira Pokajnice, manastira Koporin, Radovanjskog luga, do vinskih podruma u Krnjevu, zatim do Topole i Oplenca.

U Banji Palanački Kiseljak ima prostrani park pogodan za šetnje, odmor i rekreaciju. U blizini parka je otvoren bazen za rekreaciju i nekoliko objekata za male sportove.

Banja Palanački Kiseljak smeštaj: Kontakt

 

Atomska Banja – Gornja Trepča

Atomska Banja (Gornja Trepča) se nalazi u jugozapadnoj Srbiji (Šumadija), u čačanskoj kotlini, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 460m. Od Čačka je udaljena 18km, od Gorenjeg Milanovca 9km, i od Beograda 140 kilometara.

Voda Atomske Banje leči (ili pomaže u lečenju) sledećih oboljenja:

 1. reumatske bolesti
 2. bolesti nervnog sistema
 3. bolesti organa za vrenje
 4. bolesti perifernog krvotoka. 

Voda Atomske Banje Gornja Trepča je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma.

Crkva Presvete Bogorodice u G.Trepči, Manastir Vujan, rimske terme iz III veka naše ere.


Blizina Ovčar banje sa tri veštačka jezera omogućava turistima bavljenje ribolovom, skijanjem na vodi, plivanjem, veslanjem.

Obilazak 10 manastira Ovčarsko-Kablarske klisure pravi je uzitak za sve ljude koji cene istoriju i duhovnost.

Atomska Banja smeštaj: Kontakt 

 

Jošanička Banja

Jošanička Banja, Zelena vrata Kopaonika, se nalazi na severozapadnoj strani Kopaonika koji je dolinom Jošaničke reke odvojen od severnijeg i nižeg Željina. Od Ibarskog asfaltnog puta i pruge Beograd - Skoplje, Jošanicka Banja je udaljena 10 km.

Banja ima nadmorsku visinu od 550 m, pa nosi osobine i klimatskog lecilišta.

Voda Jošaničke Banje leči (ili pomaže u lečenju) sledećih oboljenja:

 1. degenerativna reumatska oboljenja,
 2. zapaljenska reumatska oboljenja,
 3. stanja nakon povreda i korektivnih operativnih zahvata,
 4. oboljenje mišića,
 5. lumbago i išijas,
 6. ženske bolesti,
 7. hiperacidni gastritis,
 8. ekcemi i psorizaje,
 9. prevencije karijesa i dr.

Jošanička Banja se ubraja medju balneološka naselja sa najtoplijom vodom sto joj uz podneblje, blizinu prometnih saobraćajnica i Kopaonika omogućuje dobru turističku ponudu.

Jošanicka Banja ima pet izvora sa obiljem vrele vode. Glavni izvor daje 7 l/s temperature 77 oC. Ostali izvori su različitog kapaciteta i temperature izmedju 36 C i 75 C. Prema analizi, mineralna voda sadrži najviše natrijuma, kalijuma i kalcijuma, kao i hidrokarbonate, sulfate i fluor.

Ova voda se može koristiti i za piće. Voda iz glavnog izvora u Jošanickoj Banji se može koristiti u lekovite svrhe samostalno, ili u kombinaciji sa fizikalnim terapijama u programu prevencije, lečenja i medicinske rehabilitacije kao i u kombinaciji sa medikamentima. Ona može da se koristi za hidroterapiju putem kupanja, plivanja, tuširanja, podvodnih masaža, a naročito je povoljna za sve oblike hidro-kineziterapije.

Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira "Banjski borjak" koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Jošanička banja smeštaj: Kontakt


Bukovička Banja

76 km južno od Beograda, u centru Arandjelovca.

Voda Bukovičke Banje leči (ili pomaže u lečenju):

 1. periferne vaskulopatije,
 2. bolesti metabolizma,
 3. hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima,
 4. hronične neuralgije,
 5. polineuropatije,
 6. distrofičke promene.

Više mineralnih izvora temperature od 12 do 28*C. Hladni izvori spadaju u grupu alkalnih ugljeno-kiselih hipotermi. Lekovita glina se koristi hladna.

Karadjordjev grad u Topoli, mauzolej kralja Petra I na Oplencu, Orašac (mesto podizanja Prvog srpskog ustanka), manastiri Blagoveštenje, Voljavca i Nikolje itd. Poznata je i Medjunarodna kulturna manifestacija "Mermer i zvuci".

Bukovička banja smeštaj: Kontakt 

 

Brestovačka Banja

280 km jugoistočno od Beograda, 9 km od Bora.

Voda Brestovačke Banje leči (ili pomaže u lečenju) sledećih oboljenja:

 1. zglobni i vanzglobni reumatizam,
 2. posledice povreda hirurških intervencija na lokomotornom aparatu,
 3. hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima,
 4. neurovegetativne distonije.

Brestovačka Banja ima 10 izvora termomineralne vode temperature od 32 do 42*C.

Voda je bogata kaliumom, kalcijumom, natrijumom, magneziumom, oksidima gvoždja, aluminijuma, silicijuma, hlora, ugljene kiseline, joda, broma, fosfata, nitrata, mangana, cinka, fluora i drugih sastojaka.

- Konak Kneza Miloša (iz 1837.),
- Turski hamam (restauriran 1970-te, na mestu starog kupatila iz 1906. je izgradjeno novo koje je 1968. god. restaurirano).

Šumoviti predeli oko banje na 90 ha, Zlotske pećine udaljene 12 km, Bogovinska 9 km, Borsko jezero udaljeno je 4 km.

Brestovačka banja smeštaj: Kontakt


Copyright Mirno More 2008 - 2019. All rights reserved.