GRČKA‎ > ‎

Tasos


Tasos, geografski predstavlja najsevernije grčko ostrvo u Egejskom moru i smešten je u neposrednoj blizini istočno makedonskog kopna. 
Zbog prozirne i čiste vode često se naziva ,,smaragdnim ostrvom’’ ili ,,šumom koja pliva’’ zahvaljujući gustoj vegetaciji. Glavni, a ujedno i najveći grad je Tasos, danas neformalno poznat kao Limenas, odnosno ’’luka’’.

Poseta Tasosa neizostavno će vam omogućiti užitak u prepoznatljivim, ukusnim grčkim vinima, tradicionalnim jelima na bazi maslinovog ulja, sira, meda, oraha i badema. 

Takođe, još od antičkog doba, Tasos je okićen rudnicima zlata i srebra, kao i džinovskim fabrikama čisto belog mermera. Prijatne letnje šetnje po brdovitim terenima Tasosa, otvoriće vam čudesan svet njegovih mirisnih, bogatih, borovih šuma i na pravi način upotpuniti doživljaj. Klima Tasosa je mediteranska, sa toplim, sunčanim danima i prohladnim letnjim večerima. Zime su blage, i prema mišljenju stručnjaka izuzetno doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja.

Najbolje vreme za posetu Tasosa je avgust, sa temperaturom mora od 25°C, i do 13 sunčanih sati. 
Oličenje je najlepših plaža u Grčkoj, koje uprkos mnogobronim turističkim objektima nisu izgubile svoje izvorno okruženje. 
Vožnjom oko ostrva dolazi se do divljih, usamljenih mesta, koja su idealna za uživanje u potpunoj privatnosti.
Planinska sela u unutrašnjosti neretko se diče tradicionalnom arhitekturom, sa kamenim kućama, asfaltiranim ulicama i sivo popločanim krovovima. Okolni pejzaž odličan je za pešačenje po stazama koje vode do napuštenih mesta, ruševina zamaka i pećina.

Potos je smešten na krajnjem jugu ostrva je mestašce koje odiše posebnom atmosferom, šarmom i energijom.Ono što je prednost malog mesta je da vam je sve maltene na dohvat ruke. Par paralelnih uličica uz obalu čini sam centar mesta.U prvoj ulici duž obale nanizani su kafići i tavernice poznati po odličnoj atmosferi.U ostalim ulicama su smeštene radnjice, odlične pekare, giros, picerije…

Plaža je peskovita , uredjena a more toplo i kristalno čisto .Ovde ćete zapravo naći sve što vam je potrebno za dobar odmor, ali mi vam svakako predlažemo da se upustite u avanturu i upoznate i druge delove ostrva, krstarenje, izleti ili rent-a-car izbor vama prepuštamo…


LETOVANJE 2021.
Smeštaj na Tasosu, Potos